fbpx

Navodi studenta Ribića su tendenciozni

3 min. za čitanje

Povodom pisma studenta Nedžada Ribića (24) danas je u prostorijama Mašinskog fakulteta održana press konferencija na kojoj se predstavnicima medija obradio dekan dr.sc. Muhamed Mehmedović, van. prof. iznijevši zaključke sa sjednice Nastavno naučnog vijeća (NNV) Mašinskog fakulteta.

Dekan Mehmedović je rekao da su jednoglasno uvojeni sljedeći zaključci:

– S obzirom da student Nedžad Ribić nije iskoristio niti jednu od zakonskih mogućnosti za delegiranje eventualnih problema navedenih u pomenutom dopisu, NNV Mašinskog fakulteta smatra da su navodi u pomenutom dopisu tendenciozni i direktno usmjereni ka rušenju ugleda Mašinskog fakulteta.

– Studenti Mašinskog fakulteta će i u buduće, kao i do sada, imati mogućnost delegiranja svih svojih pitanja i eventualnih problema preko Udruženja sudenata Mašinskog fakulteta, putem svojih legalno izabranih predstavnika NNV-u Fakzlteta, a NNV Fakulteta ima obavezi rasprave i donošenja validnih odluka u smislu rješavanja istih. Dekan Mehmedović je napomenuo da je redovna praksa da se na sjednicama Naučno nastavničkog vijeća raspravlja o studentskim pitanjima koje iznose izbrani predstavnici studenata, pišu Tuzlarije.

– Student Nedžad Ribić došao je kod mene 31. augusta 2015. godine da mu potpišem ispisnicu. Pokušao sam s njim razgovarati ali on je bio kategoričan i nije me htio ni saslušati. U septembru, tačnije 7.9.2015. godine upoznao sam članove Nastavno naučnog vijeća o ovom slučaju. Niko nije znao za njegov problem, između ostalog rekao je dekan Mehmedović.

Pojasio je i da je student sporni predmet “Prenos topline” kod profesora Fikreta Alića, slušao 2012/2013 i od tada je izašao svega dva puta na pismeni dio ispita koji nije položio. Dodao je i da je sam Ribić prisustvovao sjednicama Nastavno naučnog vijeća ali nije iznosio da se susreće sa nekim teškoćama.

Na današnjoj press konferenciji dekan Mašinstva insinuirao je da je sa mladim čovjekom, studentom Nedžadom Ribićem, neko manipulisao radi sopstvenih interesa. Taj “neko” je bivši profesor koji je po sili zakona penzionisan te se zaposlio na jednom od privatnih univerziteta. Penzionisani profesor kojem dekan nije htio da kaže ime, navodno je bio nezadovoljan što se daje prilika mladim, perspektivnim ljudima, a on odlazi u penziju.

Slučaj studenta Nedžada Ribića je jedinstven od osnivanja Mašinskog fakulteta, da li će nakon ovoga nastupiti neke pozitivne promjene na Mašinstvu vrijeme će pokazati ali utisak je da ne funkcionišu najbolje međuljudski odnosi i da, kao i u mnogo čemu, politika ima značajnu ulogu.

Za nadati se da će ova životna epizoda Nedžada Ribića u konačnici rezultati dobrim ishodom.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments