Nasilje specijalaca nad civilom u Tuzli: Spržio mi je lice!

6. Februara 2014.
2 min. za čitanje

„Tražio sam brata, da se maknemo sa protesta. Specijalci su prišli tržnom centru na Slatini, digao sam ruke u zrak, da me ne bi počeli tući. Onda mi je prišao specijalac , gurnuo me i rekao „Odbij!“. Ja sam mirno, ionako stojao, ruke držeći u zraku. Prišao mi je na 10 centimetara blizine , spustio sprej ,kao da ga krije. Onda me je poprskao u facu! Pozlilo mi je, jer mi je spalio lice. Nisam imao daha, te sam spustio se na zemlju. Nisam ništa vidio na oči. „- ispričao je Žilić.

DSCN0943

Nakon što je pao na zemlju , neko iz mase je prišao da mu pomogne, te je odnešen u Dom zdravlja. Kada je došao sebi upućen je na UKC , gdje su mu ustanovljene opekotine prvog stepena.

Ovaj incident slučajno je zabilježen kamerom, te se može pogledati na sljedećem snimku:

„ Još uvijek mi oči magle i ne vidim dobro. Lice mi spaljeno. Zadobio sam opeketine prvog stepena, a nisam ni kriv ni dužan. Mislim da je specijalac prekoračio ovlasti i svoju ljutnju na masu ,usmjerio je prema meni. Takvu vrstu policajaca bi trebalo skloniti sa ceste, jer u zakonu stoji pravilo, da ako ne pružaš otpor neće biti primjenjena sila. Na meni su je primjenili.“- ogorčeno priča Almir.

Dodaje da je pola tih isti policajaca trebalo biti u službi naroda, a ne tući narod i brutalno ranjavati. Žilić će podnijeti prijavu protiv specijalca koji mu je uništio lice.

On je samo jedan od mnogih civila koji su na današnjim protestima zadobili povrede .

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments