fbpx

Naredne sedmice štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH

3 min. za čitanje

– Odluku o stupanju u štrajk donijelo je danas Predsjedništvo ovog sindikata na sjednici u Sarajevu, a istaknuta su tri zahtjeva – kazao je na konferenciji za novinare dopredsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH  Zijad Latifović.

Prvi je da odmah otpočnu  pregovori o usklađivanju kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na teritoriji FBiH i da se završe u zakonskom roku od 45 dana.

Drugi zahtjev je da se prihvati inicijativa federalnog premijera Fadila Novalića i drugih o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanje dijela akciza na duhan i alkohol, a treći je da u što kraćem roku otpočnu reforme javnog zdravstvenog sistema u skladu s usvojenim principima koji su zacrtani u Reformskoj agendi u dijelu koji se onosi na zdravstvo.

Obrazlažući prvi zahtjev, Latifović je naveo da je Nezavisni sindikat zdravstva u FBiH, nakon što je ispunio  zakonsku obavezu o utvrđivanju reprezentativnosti i o tome dobio odgovarajuće rješenje, pokrenuo inicijativu za usklađivanje kolektivnog ugovora za oblast zdravstva.

–  U pisanoj formi 29. septembra upućen je prijedlog za usklađivanje  kolektivnog ugovora  za oblast zdravstva i protokola  o vođenju pregovora prema Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, koje je u skladu sa članom 138. novog Zakona o radu, pregovarač i potpisnik  granskog kolektivnog ugovora. Pošto je istekao predviđeni rok od 15 dana da odgovore na pokrenutu inicijativu, imamo pravo da sumnjamo da se pokušava dobiti na vremenu  da bi istekli rokovi za usklađivanje kolektivnog ugovora  i da se, nažalost,  ionako teško stanje u javnom zdravstvenom sektoru ovim dodatno komplikuje – naveo je Latifović.

Podsjetio je da je ovaj strukovni sindikat prošle godine pokrenuo inicijativu za dodatno finansiranje zdravstvenog sektora  kroz izdvajanje dijela prihoda od alkohola i cigareta, što je uobičajena praksa u drugim zemljama, da bi pomogli svojim građanima koji su praktično jedini finansijeri  kompletnog javnog zdravstvenog sistema putem uplate doprinosa za zdravstvo iz svojih ionako malih plaća i penzija.

Nezavisni sindikat zdravstva u FBiH u tom smislu pružio je punu podršku pozitivnim potezima Federalne vlade i premijera koji su, kako navode, prepoznali stanje u javnom zdravstvenom sektoru i odlučili da naprave zaokret i pomognu u prevazilaženju postojećih problema zdravstvenog sistema.

Štrajk će se odvijati u vrijeme pauze za doručak, tako što će članovi ovog sindikata u tom periodu izaći ispred svojih zdravstvenih ustanova vodeći računa da na radnim mjestima ostane dovoljan broj zaposlenih koji će moći osigurati kontinuiranu zdravstvenu zaštitu pacijentima.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments