Najnekvalitetniji mlijeko i meso

1 min. za čitanje

mlijekoPrema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH, a na osnovu do sada pristiglih podataka iz laboratorija, najveći procent neispravnih uzoraka koji su kontrolirani odnosi se na gotova jela i vodu za piće, kažu iz Agencije.

– Do sada su obrađeni podaci 20 posto laboratorija i u toku je daljnja obrada za prvu polovinu ove godine. Utvrđeno je da se najveći procent mikrobiološke neispravnosti odnosi na uzorke mlijeka i proizvoda od mlijeka, jaja, mesa i proizvoda od mesa.

Što se tiče hemijske neispravnosti, najveći procent odnosi se na prisustvo teških metala, i to u uzorcima mlinsko-pekarskih proizvoda, mlijeka i mesa te njihovih prerađevina – kaže Sejad Mačkić, direktor Agencije.

U toku monitoringa uzimali su se i domaći i uvozni proizvodi, a procent neispravnih uzoraka bio je približno jednak i kod jednih i drugih. Mačkić tvrdi kako se u BiH, kada se uporede podaci od unazad tri godine na osnovu laboratorijskih analiza, jede hrana istog kvaliteta i higijenske ispravnosti kao i u zemljama EU.

Inače, najčešći razlog higijenske neispravnosti hrane ogleda se u prisutnosti bakterije ešerihije koli, stafilokoke proteus vrste koja ukazuje na to da se osoblje koje učestvuje u procesu prerade hrane ne pridržava osnovnih higijenskih principa.

(Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner