fbpx

Najavljeni protesti za odbranu Neretve od novih hidroelektrana

4 min. za čitanje

Protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana održat će se 11. novembra 2023. godine u 11:55 sati, na adresi Trg državnosti 1, u Konjicu.

“Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane Ulog koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana“, naveli su iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE.

“Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke, Kruščice i drugih naših rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje. Zato se okupljamo u Konjicu 11.11. ove godine, na velikom protestnom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu”, poručili su.

Objavili su i zahtjeve:

 • Od Vlade RS tražimo hitno zaustavljanje izgradnje HE Ulog,
  Izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Neretva će biti prekinuta i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala. Vršni način rada ove hidroelektrane će značajno naškoditi i aktivnostima poput raftinga i ribarenja nizvodno sve do Konjica.
 • Od Vlada Federacije i RS tražimo prekid realizacije planiranih HE Bjelimići i Glavatičevo i sedam malih HE na području gornjeg toka Neretve.
  Ako se izgrade ove hidroelektrane biće poptuno uništen cijeli gornji tok Neretve.
 • Od Vlade RS tražimo zaustavljanje izgradnje HES Gornji horizonti, kojim će se ogromne količine vode prevesti iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, sa nesagledivim posljedicama po Neretvu, njene pritoke Bunu, Bunicu, Bregavu, njihovu floru i faunu i ljude koji žive na njihovim obalama.
 • Od Elektroprivrede BiH tražimo prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera. Elektroprivreda BiH je kupila 5 miliona tona uglja u 2022. godini. Četiri miliona tona su kupili od državnih rudnika, jedan milion od privatnika po cijeni koja je dvostruko veća od one koja se plaća za ugalj iz rudnika u sastavu koncerna EP BiH.
  Ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac presipa na račune privatnih kompanija koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu – EFT gradi HE Ulog dok otpadne vode rudnika kompanije Lager kod Sanskog Mosta zagađuju vode rijeke Blihe i njen jedinstveni, zaštićeni vodopad.
  Našim novcima se ne smiju nagrađivati ubice naših rijeka.
 • Stroga zakonska zaštita prirodnih vrijednosti sliva Neretve.
  Tražimo hitno vraćanje u zakonsku proceduru nacrta zakona o Nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran čime bi se trajno zaštitile brojne prirodne vrijednosti sliva Neretve. Tražimo proglašenje zaštićenog područja u gornjem toku Neretve, na području RS, u skladu sa odredbama važećeg entitetskog prostornog plana.

“Ovim pozivamo i sve građane BiH da nam se pridruže u odbrani smaragdne rijeke – da nam
Neretva hladna i bistra zauvijek teče”, zaključuje Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments