Najavljena nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica

0 499

Savez samostalnih sindikata BiH najoštrije je osudio najavljena poskupljenja, jer smatraju da bi svako naredno povećanje cijena umanjilo i onako nizak standard radnika u Bosni i Hercegovini. Smatraju i da su poskupljenja u našoj zemlji posljednjih nekoliko godina vještačka, jer najčešće nemaju veze s prirodnim nepogodama, sušama, poplavama.

Postala su oružje kojima se građanima i radnicima prijeti, a pojedincima donosi profit.

Zbog dugotrajne suše već je zabilježen porast cijena hrane u EU, posebno u Hrvatskoj. BiH, osim suše, suočava se i sa problemima kašnjenja sjetve. Sve to će lančano izazvati porast cijena hrane, minimalno za 30 posto, tvrde ekonomski analitičari .

S obzirom da se posljednjih sedmica govori i o novom zaduženju naše zemlje kod MMF-a, iz SSSBiH napominju da su za tu opciju isključivo ukoliko je ona jedini način da se pomogne industriji i da se pokrene razvoj Bosne i Hercegovine. U Sindikatu smatraju da će korištenje kreditnih sredstava za bilo koju drugu namjenu biti samo dodatno jačanje omče oko vrata radnika, koji i ovako nemaju dovoljno sredstava za dostojanstven život.

Građani su ogorčeni zbog najave novog poskupljenja.

Muku mučimo i sa sadašnjim cijenama. Prosječni bh. građanin, na hranu u prosjeku troši 30 do čak 40 posto svojih ukupnih primanja. Analitičari navode, da ukoliko cijene nastave vrtoglavo rasti, standard bh. građana mogao bi biti na granici zemalja trećeg svijeta, kao u Kambodži i Somaliji.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x