Na pomolu je formiranje Zavoda medicine rada i u Tuzlanskom kantonu

2 min. za čitanje

tuzlaDelegacija Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) je septembra 2009. godine bila u zvaničnoj posjeti Općini Tuzla. SIDA je jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH, a finansijska podrška u našoj zemlji do sada je bila namijenjena za realizaciju projekata u domenu razvoja civilnog društva, reforme pravosuđa i javne uprave te ekonomski razvoj. Svrha posjete i razgovora bilo je odobrenje projekta švedske SIDE pod pokroviteljstvom švedske vlade za formiranje i izgradnju kantonalnog Zavoda za medicinu rada, izvještava koordinator projekta prof.dr. Nurka Pranjić. Podrška projektu obezbijeđena je i od lokalne zajednice Općine Tuzla i gradonačelnika gospodina Jasmina Imamovića. Projekat obezbjeđuje kontinuirano partnerstvo lokalne zajednice ne samo općine već i kantona s obzirom da u Švedskoj lokalnu zajednicu čine i kantoni i općina. Tuzla je bila domaćin uvaženim predstavnicima iz Švedske koji su potvrdili gore navedeno. Po prvi put švedska SIDA finansira projekte iz zdravstva.

Nakon 13 godina napokon lijepa vijest, na pomolu je formiranje kantonalnog Zavoda za medicinu rada. Naše vlasti su počele razmišljati o zdravlju i pravima radnika. Tokom ove godine je na Vladi Tuzlanskog kantona usvojena mreža primarne zdravstvene zaštite TK tako da se usluge medicine rada više ne mogu očekivati pod krovovima domova zdravlja.

Formiranje kantonalnog Zavoda medicine rada uz svesrdnu pomoć vlasti Općine Tuzla kao i Vlade Tuzlanskog kantona nakon mnogo godina iščekivanja i postavljenih pitanja kako takvi Zavodi mogu postojati u Zeničkom i Sarajevskom kantonu a ne može u Tuzlanskom.

Medicina rada je organizovana kao sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita u instituciji koja se zove Zavod za medicinu rada TK, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti još iz 1997. godine, a do danas nije realizovan. Na mnogim međunarodnim skupovima Europljani nisu mogli da vjeruju da je zakonski regulirano a nije sprovedeno. Napokon imamo svesrdnu pomoć švedske vlade, Općine Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona i dopredsjednice Federacije BiH. Na opću radost svih uskoro formiranje kantonalnog Zavod medicine rada u Tuzli prema švedskom odnosno europskom modelu.

Kontakt osoba: Prof.dr. Nurka Pranjić, koordinator projekta

(SodaLIVE.ba/Koordinator projekta)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar