fbpx

Na masovne proteste penzionera iz TK će krenuti 30 autobusa

3 min. za čitanje

Sa preko 100 autobusa koji će biti organizovani iz cijele Federacije, više desetina hiljada pripadnika ove populacije u septembru će se okupiti u Sarajevu. Pridružiće im se i oni iz Tuzlanskog kantona, koji kažu da je krajnje vrijeme za promjene!

Predstavnici udruženja penzionera potvrdili su organizovanje masovnih protesta u Sarajevu ispred zgrade Vlade FBiH kao i u nekoliko gradova diljem Federacije. Iz Tuzlanskog kantona planiran je polazak 30 autobusa, sa preko 1400 penzionera. Aktivnosti oko organizacije uveliko su u toku.

„Radimo preko Udruženja iz Tuzle da se obezbijede kola hitne pomoći, koja bi nas pratila sve do Sarajeva i tražimo iz Policije TK da nam obezbijede pratnju policijsku“, ističe Fadil Kunto, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Ova najbrojnija i, po svemu sudeći, najugroženija kategorija stanovništva, odlučna je da konačno vlastima da do znanja u kakvom položaju se danas nalaze. Iz gradova cijele Federacije u Sarajevo je planiran dolazak preko 100 autobusa, te će  oko 20.000 penzionera javno izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze i iznijeti svoje zahtjeve. Pored svih nedaća sa kojima se susreću, kako kažu, svaki mjesec čekaju hoće li im novac na vrijeme biti uplaćen, da li će od minimalnih primanja moći na vrijeme kupiti lijekove, životne potrepštine ili uplatiti račune. Stoga ne čudi ni činjenica da svaki penzioner kojeg smo susreli ili anketirali na ulicama potvrđuje odlazak pred zgradu Vlade FBiH.

Osnovni zahtjevi Saveza penzionera upućeni Vladi FBiH su donošenje seta zakona koji proizilaze iz reforme penzionog sistema i to Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, Zakona o Federalnom zavodu PIO, te Zakona o porezima i doprinosima. Ono najvažnije, traže saniranje Fonda Zavoda PIO i osiguranje isplate penzija najkasnije do 5. u mjesecu.

 „Mi tražimo i dalje povećanje penzija, ali ovog puta možda modifikovano, da se obezbijede povećana sredstva od najmanje pet posto Federalnom zavodu PIO“, dodaje Kunto.

Taj povećani dio sredstava bi, naglašava Kunto, pomogao u saniranju Fonda, nakon čega bi se mogli povećali iznosi penzija. Nakon dugogodišnje agonije, penzioneri iz cijele Federacije ovoga puta su jedinstveni u jednom: Došlo je vrijeme da se postojećem stanju  kaže „dosta“ .

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments