fbpx

MUP TK počinje kontrole vozila: Šta vozači moraju imati u obaveznoj zimskoj opremi?

3 min. za čitanje

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH 13/07) propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15.novembra do 15.aprila. Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

1. Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

  • zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

2. Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

  • zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP TK-a će uz kontinuirane kontrole učesnika u saobraćaju, provoditi i pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme. Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40,00 KM za fizička do 5 000 KM za pravna lica.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments