fbpx

Mramor: Obilježavanje tužne godišnjice od smrti 180 rudara

2 min. za čitanje

Tog 26.avgusta 1990. godine poginulo je 180 rudara. Jedan je preživio sa teškim tjelesnim ozljedama. Prvi je položio cvijeće na spomenik poginulim komoratima.

„Teško mi je stalno se prisjećati. Ne mogu  kontinuirano misliti o tome, ali naravno da se slike svakodnevno vraćaju. Imao sam jedan život do svoje 25. godine života, a drugi nakon tragedije. Sve to ostavilo je velike posljedice na moje zdravlje. Ono mi se stalno pogoršava“, kaže Smail Imamović jedini preživjeli rudar.

unnamed (3)

Iza 180 komorata ostalo je 365 djece. Oni su danas sa ostalim članovima porodica i brojnim delegacijama odali počast i položili cvijeće ispred zauvijek zatvorenog ulaza u jamu „Dobrnja – jug“.

Među prisutnima je bio i premijer FBiH Fadil Novalić. Ovom prilikom je rekao kako se moraju učiniti napori da se rudnici u FBiH dodatno modernizuju, a sa takvim stajalištima složili su se predstavnici sindikata i menadžmenta rudnika „Kreka“.

unnamed

„Mi se trudimo da se ovakve nesreće nikada ne ponove. Sretni smo što u 25 godina nije bilo smrtnih slučajeva, a i nesreće sa povrijeđenim rudarima sve su rjeđe. Ipak ulaganju u sigurnost moraju biti daleko veća“, rekao je Fikret Mehić, predsjednik Sindikata rudnika „Kreka“ Tuzla.

Među brojnim delegacijama sa nivoa Federacije, Tuzlanskog kantona i općina Tuzla i Srebrenik ni ove godine nije bila delegacija općine Lukavac, iako je značajan broj poginulih rudara bio upravo iz ove općine.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments