Mogu li se siromašniji građani zdravo hraniti?

1 919

Kako bi spriječili pojavu raznih bolesti, ali i gojaznost koja sve više uzima maha, uglavnom će svi reći trebalo bi se pravilno hraniti. Zdrava ishrana je ona koja tijelu osigurava potrebnu količinu vitamina, minerala, ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Ilustracija
Ilustracija

Međutim, u zemlji u kojoj je svako šesto domaćinstvo siromašno, postavlja se pitanje da li siromašniji građani mogu sebi i svojim porodicama priuštiti zdravu hranu?

Riba, meso, jaja i druge namirnice koje se preporučuju u ishrani zasigurno spadaju u one za koje je potrebno izdvojiti određeni novac. Sa minimalnim mjesečnim primanjima od kojih živi većina stanovništva u našoj zemlji, teško da se može priuštiti riba dva puta sedmično, teleće ili juneće meso i slično. Ipak, to ne znači da siromašniji građani ne mogu voditi zdrav život. Naprotiv, kako kaže prof. Midhat Jašić, nutricionista, jeftinija hrana može itekako pozitivno uticati na zdravlje građana, a može pružiti i bolji kvalitet nego ona koju nude trgovački lanci, ukoliko se pravilno koristi. Mnoge vrste namirnica kao što su kukuruzno brašno, gotovo da su izbačeni iz upotrebe, a svakako su zdravi za konzumiranje.

„ S druge strane, crno integralno brašno koje se jednostavno proizvede od čiste pšenice je najkvalitetnije brašno, i najmanje dva puta sedmično da se jede kruh ili pogača od takvog brašna, puno je kvalitetnije nego ovaj bijeli hljeb koji je u prodavnici“, kaže prof. Midhat Jašić, nutricionista.

Tu su naravno i grah, leća, domaće mlijeko i mliječni proizvodi , a mnoge osobe na selu uzgajaju žitarice kao što su raž, zob i druge domaće namirnice čijom se upotrebom može voditi zdrav život. Dokaz te tvrdnje je, kaže Jašić, taj da dok je bio rat u BiH niko nije umro od gladi. „ Ali je bio broj oboljelih od ovih bolesti kao što je šećerna bolest, povišen pritisak, infarkt i slično, puno manji nego što je to danas», rekao je Jašić.

Voće i povrće osigurava nam nužne nutrijente poput vitamina i minerala, te sadrže mnoge druge komponente koje se povezuju sa zdravom prehranom. A te namirnice su u ljetnom periodu znatno jeftinije, dok je i konzumiranje hrane od krompira jeftino, a takođe zdravo.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
RED BERET

Daj boze da se ikako prehrane do proljeca,a u proljece,eto trava,zelja i koprive…Ima da se najedu eheee sve sami vitamini i minerali.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x