fbpx

Mladi žele ostati u BiH i pokrenuti vlastiti biznis

1 min. za čitanje
ilustracija

Većina mladih iskazala je želju za ostajanjem u BiH i interes za pokretanjem vlastitog biznisa ali bi više voljeli da im neko ponudi zaposlenje, i to u BiH.

Prema iznenađujućim rezultatima istraživanja koje donosi portal Posao.ba, velika većina od 78 posto mladih je iskazala namjeru ostajanja u svojoj zemlji nakon završetka školovanja.

Jedan od ključnih problema pri traženju posla na koje nailaze i poslodavci i posloprimci, jeste neposjedovanje radnog iskustva. Čak 48 posto ispitanika nije steklo nikakvo radno iskustvo za vrijeme školovanja, a 63 posto ispitanika pristala bi na volontiranje tokom školovanja te također 67 posto bi pristalo i na volontiranje nakon završenog školovanja. Ipak veliki broj, njih 38 posto nije nikada dobio priliku.

Kako saznaje portal Posao.ba, veliki postotak je izrazio interes za pokretanjem vlastitog biznisa, a čak 71 posto mladih bi voljelo pokrenuti vlastiti biznis gledajući globalno, ali i dalje je nepromijenjeno mišljene među mladima da se posao nalazi preko “veze”.

Kompletno istraživanje: Profesionalna očekivanja mladih

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments