Mladi sve više žele studirati i živjeti izvan BiH

1 min. za čitanje

mladi
Prema posljednjim podacima Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja djeluje pri Vijeću ministara BiH, nezaposlenost mladih procentualno iznosi više od 60 posto. Od toga 13,4 posto su nezaposleni manje od 12 mjeseci, polovina su nezaposleni više od dvije godine, a jedna petina je nezaposlena više od pet godina.

Proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata, a omogućene su stipendije za period od dvije do pet godina, u zavisnosti od programa studiranja.

Godišnje, Republika Češka izdvaja oko 300.000 KM za bh. studente.  Ova stipendija obuhvata troškove studija, ishrane i smještaja, bilo da se radi o dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim programima.  Studiranje je, ovisno od programa, moguće na češkom ili engleskom jeziku.

Ambasador Republike Češke u BiH Tom Szunyog je prilikom jedne od dodjela stipendija kazao da vjeruje da će bh. studenti nakon nekoliko godina provedenih u Republici Češkoj doći u domovinu i doprinijeti njenom razvoju kao i razvoju saradnje između Republike Češke i BiH. No koliko je to zaista tako, s obzirom da mnogi studenti ne razmišljaju o povratku nakon završetka studija, ostaje da se vidi.

Podijeli ovaj članak
1 komentar