fbpx

Ministar Knežiček primio predstavnike Međunarodnog sajma MIER

3 min. za čitanje
Sa današnjeg sastanka

„Ideja je potekla iz činjenice da svi veliki gradovi formiraju i održavaju sajmove u skladu sa svojim predispozicijama i prednostima koje imaju u odnosu na region. Obzirom na bogato iskustvo koje imamo iz prethodnih sajamskih projekata želimo iskoristiti poziciju koju Tuzla ima i organizirati sajam prilagođen industrijsko-energetskom potencijalu ovog grada“ istakao je Radomir Žilić direktor kompanije „Tuzlanski sajam“, organizatora ove manifestacije.

Položaj Tuzle u kontekstu regionalnog razvoja strateški važnih privrednih grana, kao što su energija, rudarstvo i industrija, ovom industrijskom bazenu daje primat, s obzirom da je najveća koncentracija industrijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, ali i regionu smještena na ovom prostoru. U okviru Sajma osim poslovnih konferencija i okruglih stolova predviđena je i Međunarodna konferencija Termoenergetika – perspektive i izazovi, a u okviru sajma kao ekspert za oblast obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti bit će angažovan prof. dr. Mirsad Đonlagić.

Ono što je veoma interesantno jeste da se već za prvi sajam za zemlju partera u organizaciji javila Kraljevina Danska. Ovakvi slučajevi, da sajam na početku svoje egzistencije imaju zemlju partnera, su rijetkost u organizaciji manifestacija ovog tipa, ali upućuje na postojanje značajnog interesa za ovu manifestaciju, složili su se sudionici sastanka.

„Prijave za učešće na sajmu pokazuju veoma veliku zainteresiranost privrednih subjekata u zemlji ali i inostranstvu. Prema dosada pristiglim informacijama na Sajmu bi trebalo biti prisutno oko 40% inostranih izlagača, a svoj pristanak dali su svi bitni subjekti ovih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini“ riječi su Zlatka Alidžanovića.

„Tuzla i tuzlanski region, svakako imaju i potencijala, ali i potrebu za jednom ovakvom manifestacijom. Želja i cilj svih nas jeste da se Tuzlanski kanton i Tuzla pozicioniraju kao centar , te da zauzmemo poziciju koja nam i pripada skladno prirodnim, naučnim, ljudskim i drugim resursima kojima raspolažemo. Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK svakako podržavaju organizaciju ove manifestacije, jer između ostalog i ovo je jedan od načina naše zajedničke borbe za nova radna mjesta u našem kantonu“ zaključio je na današnjem sastanku ministar doc. dr. Željko Knežiček.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments