Kako nam se bliži 1. maj – Praznik rada, građani u većoj mjeri potražuju meso i mesne prerađevine pa im se u tom pogledu savjetuje da uzimaju meso koje je provjereno.
Pošto je hrana glavni put prijenosa raznih mikroorganizama, meso treba dobro termički obraditi kako ne bi imalo crvenkasto ružičastu boju i treba ga konzumirati ubrzo nakon pripreme. Kvalitetna junetina ima svjetlo crvenu boju, a loj je bijele boje, dok je govedina tamno crvene boje, a masnoća blijedo žućkasta.
Nakon kupovine, meso čuvajte u frižideru i to dalje od kuhane hrane i namirnica koje se jedu sirove. Mljeveno meso potrebno je iskoristiti najkasnije dva dana nakon kupovine. Odresci se mogu čuvati najduže dva do tri dana, a veći komadi za pečenje i do pet dana. Prije termičke obrade meso u komadu operite pod mlazom vode ili ga obrišite vlažnim kuhinjskim papirom.
(SodaLIVE.ba/RTVSlon)