fbpx

Mehmedović zakačila Srebrenički cvijet Vučiću, hvala što ste došli na mjesto genocida!

3 min. za čitanje

10:46 U Fabriku akumulatora stigao je Ahmet Davutolu, predsjednik Vlade Turske sa suprugom.

10:45 Očekuje se početak komemoracije na kojoj će govoriti 16 zvaničnika.

10:43 U knjigu žalosti upisali su se Bil Klinton i Medlin Olbrajt, koja je u vrijeme kada je on bio predsjednik SAD bila državni sekretar.

10:38 U Potočare je stigao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a nakon njega i turski premijer Ahmet Davutoglu.

10:10 U Potočare je stigla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koju su majke Srebrenice srdačno pozdravile. S njom u delegaciji su i Milan bandić, gradončalenik Zagreba.

10:06 U Potočare je stigao premijer Srbije Aleksandar Vučić kojeg prati direktor DKPT-a Mirsad Vilić. Hatidža Mehmedović stavila mu je na rever Srebrenički cvijet nakon što mu se obratila i Munira Subašić.

vucic cvijet

–  Hvala vam što ste došli na mjesto genocida, kazale su Vučiću majke Srebrenice.

– Na temeljima istine možemo iamti ljepšu budućnost. Mi smo svoj narod, nismo tuđi narod, kazala mu je Kada Hotić, dodajući da je u genocidu izgubila sve članove svoje porodice.

Vučić se upisao i u Knjigu žalosti.

9:52 U Potočare je stigao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i slovenski predsjednik Borut Pahor koji je stigao dan prije komemoracije te je imao u petak brojne aktivnosti.

9:42 U Potočare je stigla i delegacija Velike Britanije predvođena princezom Anne, a u delegaciji je i ambasador Edvard Ferguson.

9:21 U Potočare su već pristigle brojne delegacije. Među pristiglima su brojni ambasadori, političari, visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i bivši predstavnik Volfgang Petrič, predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron, zastupnici Evropskog parlamenta, načelnici općina, brojne javne ličnosti.

U Potočare je stigao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević kojem je na rever sakoa majka Munira Subašić postavila Cvijet Srebrenice.

U Memorijalni centar Potočari već od ranog jutra počele su pristizati domaće i strane delegacije i građani koji žele odati počast za 136 novoidentificiranih žrtava srebreničkog genocida, javljaju reporteri bh. novinske agencije Patria iz Potočara.

Početak komemoracije je u 10:30 sati, a već su počeli pristizati i oni koji će se obratiti prisutnima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Planirano je obraćanje 16 zvanica. Članovi delegacija upisuju se u Knjigu žalosti.

Ove godine delegacije u Potočarima neće biti polaganja vijenaca, već će od Organizacionog odbora svi dobiti po jedan cvijet.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments