Lukavačka izborna komisija dobila kolektivnu zahvalnicu CIK-a

2 695

U subotu (13.04.2013.) na Jahorini je okančana dvodnevna konferencija pod nazivom “Lokalni izbori 2012 – Analiza izbornog procesa” u organizaciji Centralne izborne komisije Bosne i Hecegovine.

izbori-listic6Konferencija je okupila oko 200 učesnika, članova lokalnih izbornih komisija, predstavnika političkih partija, zvaničnika i drugih gostiju iz inostranstva, a na istoj je učestvovala i lukavačka izborna komisija koja je ovom prilikom dobila kolektivnu zahvalnicu Centralne izborne komisije za poseban doprinos dat u izbornom procesu.

Teme konferencije koja se odnosila na analizu izbornog procesa bile su: “Organi za provođenje izbora”, “Zaštita izbornog prava” i “Finansiranje kampanje, zakonska rješenja i iskustva učesnika na Lokalnim izborima 2012. godine”. Kao završni dokument konferencije usvojeni su zaključci koji bi trebali da iniciraju unapređenje izbornog zakonodavstva u Bosni i Hervegovini, a neki od tih zaključaka su:

  • U izborni zakon BiH ugraditi institut “vanrednih izbora”;
  • Pojačati nadzor nad finansiranjem izborne kampanje, a posebno sa aspekta korištenja javnih dobara;
  • Osigurati finansijsku neovisnost organa za provedbu izbora;
  • Zaštitu izbornog prava regulirati tako da se izbjegne trostepenost postupka

Zaključci će biti distribuirani svim organima za provedbu izbora u BiH i drugim zainteresiranim učesnicima izbornog procesa, a isti će biti dostupni i javnosti putem Internet stranice Centralne izborne komisije.

Kolektivnu zahvalnicu Centralna izborna komisija uručila je i općinskoj izbornoj komisiji iz Laktaša, a zahvalnice su uručene i drugim istaknutim općinskim izbornim komisijama i pojedincima.

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FaCa

steta sto nisu donijeli zaključak,”kako ne bi trebalo sprovoditi izbore”, gdje bi delegacija iz Lukavca mogla da iznese jedan opusan elaborat na tu temu…

Alenko

Hehehe dobili kolektivnu zahvalnicu, a najvise bruke i muljaze bilo na nasoj opstini.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x