Lijekova i brzih testova ima dovoljno

3 min. za čitanje

zasvinjsku8Zbog iskazanog interesa javnosti vezano za pojavu nove gripe tipa H1N1, u zgradi Vlade TK danas je održana press konferencija. Novinarima su se obratili predstavnici Kantonalnog tima za pripravnost i praćenje pandemije nove gripe.

Direkotrica Zavoda za javno zdravstvo TK, Nermina Mehinović, rekla je da trenutno na području Tuzlanskog kantona imamo dva potvrđena slučaja, prvi slučaj potvrđen je 20.10. dva dana kasnije potvrđen je još jedan slučaj kod osobe koja je bila u kontaktu.

Ministarstvo zdravstva TK koje i koordinira sve aktivnosti vezane za pojavu nove gripe, intenzivno je vodilo aktivnosti i koordinaciju sa ustanovama tako da su vrlo brzo svi kontakti osobe kod koje je slučaj potvrđen bili pod zdravstvenim nadzorom.

Testirano je ukupno 10 osoba iz bliskog kontakta, devet je imalo kliničke simptome, jedna nije ali se radilo o zdravstvenom radniku koji je bio u kontaktu sa oboljelim. Od 10 testiranih, pet je hospitalizirano,
a nova gripa potvrđena je kod dvije osobe. Pod nadzorom su svi kontakti, svi su trenutno zdravi, nemaju ni simptoma.

Do sada je ukupno 155 osoba stavljeno pod nadzor, oni koji su bili na putovanju sa oboljelom djevojkom, kao i svi koji su poslije dolazili u kontakt, računajući i zdravstvene radnike.

Zanimljivo je da je u toku press konferencije dr. Sana Šabić iz Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla, dobila obavještenje da se javila još jedna osoba sa simptomima (temperatura, bol u grlu, začepljen nos, kihanje i sl.), test je urađen ali rezultati još nisu poznati.

Još jednom je ponovljeno da se radi o virusu koji pripada virusu grupe A tipa H1N1, izaziva respiratorne smetnje, ima simptome koji su veoma slučni običnoj gripi. Rizična skupina su djeca mlađa od 5, osobe starije od 65, kao i svi hronični bolesnici.

Naglašeno je da razloga za paniku nema te da se u bolnicu trebaju javiti samo osobe koje imaju simptome. Lijekova i brzih testova ima za sada dovoljan broj, a naglašena je i mogućnost nabavke lijeka u roku do 24 sata u slučaju potrebe. Za nabavku lijekova zaduženo je federalno Ministarstvo zdravstva.

Sve osobe koje su stavljene pod nadzor ili hospitalizirane, bile su u određenom kontaktu sa oboljelom osobom. Nakon pojave nove gripe, preporuka federalnog Ministarstva zdravstva bila je da se ne putuje u zemlje gdje su već evidentirani slučajevi nove gripe tipa H1N1 pa se postavlja i pitanje odgovornosti osoba koje su odlučile da za učeničku ekskurziju putuju u Španiju, a ne u neku drugu zemlju.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar