fbpx

Lažne dojave o postavljenim bombama ozbiljan problem: Pojačane mjere policije i u narednom periodu

2 min. za čitanje

U prilog ovoj tezi govore i podaci da je u 2014. godini zaprimljeno 19 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a protiv 13 osoba nadležnom tužilaštvu su podnešeni Izvještaji o učinjenom krivičnim djelu i u većini slučajeva se radi o maloljetnim osobama („Stariji maloljetnik“) koji podliježu krivičnoj odgovornosti.

Za počinioce ovih krivičnih djela KZ FBiH predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a pored krivične odgovornosti, prema Zakonu o srednjem odgoju i obrazovanju TK-a, učenici snose i disciplinsku odgovornost.

U toku 2013. godine Uprava policije MUP-a TK-a je zaprimila 54 anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u objektima (škole, banke, tržni centri i ugostiteljski objekti) na području našeg kantona, i nakon KDZ pregleda je ustanovljeno da se u svim slučajevima radilo o lažnim dojavama. Operativnim radom policijskih službenika Uprave policije rasvijetljeno je 47 prijavljenih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, javlja RTV Slon.

Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su poslednjih nekoliko godina su aktuelne na području našeg kantona ali i šire, te predstavljaju ozbiljan problem za normalan rad škola, kao i drugih subjekata naše društvene zajednice.

Na području našeg kantona one su najizraženije na području grada Tuzla, gdje su najčešće mete „napada“ srednje škole.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a će i u narednom periodu poduzeti pojačane preventivne i represivne mjere i radnje a sve u cilju smanjenja ove pojave i stvaranja još povoljnijeg sigurnosnog okruženja, navode iz MUP-a TK.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments