Kupci su dužni tražiti od prodavca fiskalni račun

3 min. za čitanje

Ova institucija je skrenula pažnju svim obveznicima fiskalizacije da na vrijeme preduzmu aktivnosti i radnje u vezi sa nabavkom, odnosno, fiskalizacijom fiskalnog uređaja, kao i da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe sa proizvođačima/zastupnicima, servisima ili serviserima oko uslova kupovine i ostalih radnji koje je dužan izvršiti proizvođač/zastupnik, distributer u zakonom propisanim rokovima i po propisanom redosljedu radnji u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima (Službene novine Federacije BiH broj 81/09) i podzakonskim aktima.

“Skrećemo pažnju obveznicima fiskalizacije da prije sklapanja ugovora o kupovini i servisiranju fiskalnih sistema posjete web stranicu Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba radi informisanja o ovlaštenim proizvođačima i servisima koji imaju licencu za autorizovani pristup aplikaciji Porezne uprave FBiH”, navodi se u saopćenju.

Preporučuje se obveznicima fiskalizacije da podatke o distributivnoj mreži provjere kod Federalnog ministarstva finansija.

Za sve obveznike fiskalizacije koji ne poštuju zakonom propisane obaveze predviđene visoke novčane kazne, od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako pravno lice – obveznik:

  • ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave FBiH,
  • klijentu ne izda fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira da li to klijent zahtijeva, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu;
  • otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja sa terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu;
  • nabavi fiskalni sistem za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sistema.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obavještavaju se kupci da su u skladu sa članom 36. Zakona o fiskalnim sistemima dužni tražiti fiskalni račun, kao i da je propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole nemaju račun za kupljenu robu u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i pokažu ga, na usmeni zahtjev, ovlaštenom licu inspekcije koje obavlja poslove kontrole, saopćila je Porezna uprava FBiH.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pu j**m ih dobre , sto misle na BH gradjane ..

zaustavi te na ulici lik iz porezne,nemas racun,platis 50 km,KOME? Drzavi? hahaha…u kakvoj mi drzavi zivimo!!!

kad kupis negdje nesto,brze bolje dat petama vjetra i da sto brze pobjegnes iz radijusa od 20 m 🙂 koji su ovo debili!

Ovo nije radi gradjana da se oni kaznjavaju ovo jer radi placanja poreza drzavi. Ako kupac neuzme racun trgovac moze da izbjegne placanje poreza na ono sto je vama prodao a ako vi uzmete racun on je prisiljen da za taj racun tj. ono sto vam je prodao da plati porez. To vam je slicno sto mnogi rade barovi- kafici ili ascinice proda 10 sokova-piva a upise 4 i zali se posle narod kako nam losa drzava pa nije ni cudo kad ste VI tako htjeli . dozvolimo da nas podkradaju. cuj pemzionerima nema pemzije pa nek nema , cuj nema djecijeg doplatka kod nas a u Sarajevu ima . Nadam se da sam bar pojedincu objasnio .

“Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obavještavaju se kupci da su u skladu sa članom 36. Zakona o fiskalnim sistemima dužni tražiti fiskalni račun, kao i da je propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole nemaju račun za kupljenu robu u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i pokažu ga, na usmeni zahtjev, ovlaštenom licu inspekcije koje obavlja poslove kontrole, saopćila je Porezna uprava FBiH. “

@Daj_meni_ko_jeb_druge

Lijepo si to objasnio drug ali nemozes ti nasem glupom narodu to utuvit u glavu….nas narod misli da bosna lezi na izvorima nafte,zlata i dijamanata i da drzava treba sama sve da placa a mi nista da ne radimo za tu drzavu…ovo je sasvim normalna procedura u bilo kojoj evropskoj zemlji ,samo kod nas je to “lose za narod” jer mi smo ovce koje treba sisati svaki trgovac.
Ljudi idu na mjesec,nalaze lijekove za sve bolesti a mi ne mozemo da zatrazimo racun za kupljenu robu,eto koliko smo pametni,ali kad se neko otruje zbog podvale trgovca ili sladoleda onda ce doci pameti.Zao mi samo sto mi bosanci sve sto naucimo moramo platiti zivotom.