Kriminal u Javnom preduzeću Šume Tuzlanskog kantona

Nekontrolisana sječa i krađa šume - velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba
0 1.138

Bivša uprava “Šuma Tuzlanskog kantona” oštetila je ovo javno preduzeće za oko 10 miliona maraka. Tužilaštvo TK-a pokrenulo je istragu, a Vlada TK-a je pokrenula proceduru za smjenu aktualne uprave koja je dokumentovala kriminal.

Samo u 2012. godini bivša uprava je nestručnim radom na sprečavanju požara oštetila “Šume Tuzlanskog kantona” za šest miliona i 600 hiljada maraka. “Ne pamtim da je od ‘86. na ovim prostorima bilo značajnijih požara. Neka se to ispita”, ističe Nijaz Čorbić, v. d. direktora JP “Šume TK-a”.

Osnovano se sumnja da su požari i namjerno izazivani kako bi se prikrio nestanak oblovine u enormnim količinama. Utvrđeno je, također, da je oko million maraka budžetskog novca, koji je Vlada TK-a izdvojila za asfaltiranje puteva i rekonstrukciju mostova opran – jer ne postoji dokumentacija o realizaciji tih poslova. Sve je rađeno pred posljednje lokalne izbore na području općina Kalesija, Živinice, Banovići i Tuzla. Čorbić tvrdi da je u tri navrata insistirao da se provjeri postoje li o svemu tome ugovori. Navodi da mu je rečeno da u preuzeću postoje samo odluke Vlade.

Zbog nestručnog uklanjanja zaraženih stabala, Šume TK-a su oštećene za million i po mraka. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona započelo je opsežnu istragu o kriminalu u Šumama TK-a. “Nakon incijalnih dokumenata za formiranje predmeta, postupajući tužilac naložio je MUP-u TK-a da izvrši detaljne provjere”, kaže glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović. Ministar za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo TK-a Samid Šarac smatra da Tužilaštvo TK-a ovaj predmet treba staviti u prioritet rješavanja.

No, sve to nije smetalo aktualnoj Vladi da pokrene proceduru smjene Nadzornog odbora, čime bi se sve zataškalo, a osobe odgovorne za kriminal ne bi se dovele pred lice pravde, smatra Asmir Hasić, član Antikorupcione komisije Skupštine TK-a. Zato je, kaže, Komisija dala punu podršku Nadzornom odboru.

U Kantonalnoj vladi, pak, tvrde da je pravi razlog to što je Komisija za vrijednosne papire Federacije odbila upis aktualnim članovima Nadzornog odbora u registar emitenata. Resorni ministar se ne kaje što je u Nadzorni odbor preložio bivšeg SDP-ovog ministra pravde Alena Taletovića, i obećava da u novom Nadzornom odboru, ipak, neće biti i njegov brat Sakib Šarac.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x