Kopić: Svetlana Cenić želi biti premijerka TK

3 min. za čitanje

Naime, predstavnici radnika pomenutih firmi za novu premijerku TK nominovali su Svetlanu Cenić s kojom su, kako su nam rekli, obavili razgovor u Sarajevu.

“Naš prvi prijedlog je Svetlana Cenić, jer smatramo kako je to stručna i kompetentna osoba. U razgovoru sa nama ona je izrazila spremnost da preuzme funkciju u Vladi TK, ali uz ispunjenje određenih uslova. Nije nam navela o kojim je uslovima riječ, obećala je da će ih dostaviti u pisanoj formi putem e-maila, ali za sada to nije učinila”, kaže Sakib Kopić, predstavnik radnika Polihema.

Radnici ističu kako znaju da ima nezadovoljnih zbog njihovog prijedloga, ali isto tako napominju kako su obični građani uz njih i da ih podržavaju.

“Spominje se njena ratna prošlost i znamo da će zbog toga biti negodovanja. Ali vjerujte mi na riječ da obični građani pozdravljaju naš potez i dijele mišljenje kako nam je na čelu Vlade TK potreban takav stručnjak”, kaže Kopić.

Ukoliko ne prođe prvi prijedlog, sindikalci su Skupštini TK predložili Muhameda Murselovića, aktuelnog zastupnika u Skupštini TK koji je nedavno napustio redove SDA.

Ranije je zaključeno kako Vladu TK trebaju sačinjavati nestranački, nekompromitovani i kompetentni kadrovi. Međutim, sudeći po dostavljenim prijedlozima među kandidatima nalazi se niz aktuelnih članova političkih stranaka ili osoba sa bogatom političkom prošlošću.

Osim Cenićeve i Murselovića, mr. Mirsad Nalić i doc. dr Amer Tenić su sami sebe predložili za mandatara, dok je Udruženje poslodavaca i Udruženje nezaposlenih “Bolje sutra” kandidovalo prof. dr. Bahriju Umihanića.

Poljoprivrednici su nominovali dr. Midhata Glavića, a Širanovićeva grupa “Udar” ing. Mirsada Merdića koji je odustao od kandidature. No, “Udar” je predložio još i ing. Saliha Delića i ing. Edina Osmanbegovića, kojeg su predložila i Udruženje civilnih žrtava rata, Udruženje “Naš glas”, Udruženje nezaposlenih lica TK “Spas u radu” i grupa građana Općine Tuzla

Savez osoba sa invaliditetom predložio je advokata Faruka Balijagića, a građani Mramora Izeta Džananovića.
Udruženja i građani su dostavili i prijedloge kandidata za pozicije u resornim ministarstvima.

Među kandidatima su i nedavno smijenjeni ministri u Vladi TK Adem Šehidić (SDP), Emir Hujdurović (SDU), Senaid Hadžić (S BiH), te oni koji su bili u ranijim sazivima Vlade TK Bego Gutić (SDA) i Amir Husić (SBB). Među kandidatima su i Salih Omerović, Emir Jahić, Enes Huseinahić (vijećnik u OV Tuzla), Milan Cvjetinović, Admir Jukan, Midhat Glavić, Idriz Vrtagić, Fahrudin Pašić, Midhat Suljkanović i Mulaga Fejzić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast !