Klađenje oslobođeno poreza, a hljeb nije

24. Jula 2009.
3 min. za čitanje

kladiniceKladioničarsko tržište u BiH u posljednjih nekoliko godina u velikom je usponu, a vrijednost prometa koji se ostvaruje, prema nezvaničnim procjenama, mjeri se stotinama miliona maraka godišnje.

No, iako država kuburi s prikupljanjem prihoda, a novca u budžetima nedostaje, ovaj unosan biznis u BiH se oporezuje po relativno blagim stopama. U Federaciji BiH plaća se samo porez od deset posto, i to samo na dobitke veće od 100 konvertibilnih maraka, dok su oni manji oslobo|eni plaćanja poreza. Kladionice i kladioničari oslobođeni su i plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), od kojeg nije izuzet ni hljeb, pa ni druge osnovne životne namirnice.

Ovaj biznis, ali i strast kojoj se predaju mnogi građani BiH željni zabave ili lake zarade, u zemljama okruženja, u vrijeme krize, sve više se vidi kao dodatni izvor prihoda za državu. Primjerice, upravo Hrvatska ovih dana uvodi dodatne poreze i naknade na klađenje. Ministarstvo finansija FBiH, kako nam je potvrdio federalni ministar Vjekoslav Bevanda, također razmatra mogućnost da novim zakonom ova oblast dodatno bude uređena. No, povećanje poreza tek je drugi korak. – Pripremili smo zakonsko rješenje koje će prvo uvesti red u sadašnji sistem kladionica. Uvezat ćemo elektronski sve kladionice s poreznom upravom i znati tačno koliki promet imaju i plaća li se ono što državi pripada – pojašnjava Bevanda. Prema njegovim riječima, to će sigurno doprinijeti i većim prihodima u budđžet, ali će Ministarstvu dati precizne podatke na osnovu kojih može novim zakonom urediti oblast kla|enja.

– Zakon o igrama na sreću koji sada imamo je loš i to je već odavno poznato. Kada budemo imali podatke o prometu, onda ćemo moći napraviti kalkulacije i vidjeti kako tu povećati prihode. Hrvatska je uvela progresivnu stopu na dobitke. Vidjet ćemo kako ćemo mi to uraditi, ali prvo se sve mora staviti pod kontrolu – navodi Bevanda.

Nezvanično, ideja o uvođenju PDV-a i na klađenje već postoji, ali zvaničnih razgovora na državnom nivou o tome još nije bilo. No, Vlada FBiH nezavisno od toga će najvjerovatnije predložiti da dodatni porez od pet posto ide na sve uplate za klađenje bez obzira na to da li je listić dobitni ili nije. Sadašnjim zakonskim rješenjem budžeti u BiH gube milione maraka, dok vlasti nemaju novca za borce, socijalne kategorije ili javne investicije, a kladionice, kojih u BiH, prema nekim procjenama, ima više od 1.500, ostvaruju veliki profit. Kladioničari su lako našli način da izbjegnu plaćanje postojećeg poreza na dohodak, tako što se klade na više listića, pa dobitak ne prelazi 100 KM i time ne bude oporezovan.

(RTVSlon/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments