Karić: Novac od povećanja akciza na naftne derivate ulažemo u nove projekte

2 min. za čitanje

ensad_karic_jp_autocesteInače, usvojenom incijativom predviđeno je povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litru. Ova inicijativa bit će upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na razmatranje i nadležno postupanje.

– Prihodi su garancija za izgradnju autoceste u Bosni i Hercegovini u naredne četiri do pet godina i bit će investirani isključivo u novi investicioni ciklus – kaže Karić.

Bosna i Hercegovina se pismom namjere prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) obavezala da će povećati akcizu na naftu i naftne proizvode kako bi se zadržala dinamika na izgradnji cestovne infrastrukture u oba entiteta.

– Nastavkom gradnje cestovne infrastukture obezbijeđen je i ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Sav iznos od povećanja akcize bi bio upotrebljen za nove projekte – istakao je Karić.

Za ovu godinu je u planu početak i priprema izgradnje novih 80 kilometara autoceste i to na dionicama Počitelj – Zvirovići i Drivuša – Donja Gračanica te Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic za koje se priprema priprema tenderska dokumentacija.

U prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježilo je 472 miliona investicija. Intenzivna izgradnja Koridora Vc značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments