fbpx

Kantonalna civilna zaštita: Obustavlja se nastava na području grada Tuzle

4 min. za čitanje

U cilju analiziranja najnovijih podataka o kvaliteti zraka na području Tuzlanskog kantona ministar, te odluke o načinu daljeg djelovanja danas je održava vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite kojoj je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Podaci sistema za praćenje kvaliteta zraka sa fiksnih stanica lociranih na području Živinica i Lukavca ukazuju da se stanje poboljšalo, odnosno, da je smanjena koncentracija sumpordioksida (SO2) u zraku. Ipak, budući da je kvalitet zraka po ovoj zagađujućoj materiji na području grada Tuzla još uvijek iznad dozvoljene vrijednosti, Štab je donio i nekoliko preporuka.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je preporučeno da se obustavi nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Tuzla. Prema izjavi Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo će u narednim satima donijeti i zvaničnu odluku po kojoj se nastava u osnovnim i srednjim školama na području grada Tuzla sutra (srijeda 01. februar 2017.godine) neće izvoditi. „Obustava nastave odnosi se za sada samo za srijedu 1. februar, a o daljim aktivnostima i eventualnom produžavanju obustave, javnost će biti blagovremeno obaviještena“ rekao je ministar Muratović.

Kantonalni štab je također preporučio Gradskoj upravi Grada Tuzla da obustavi rad u predškolskim ustanovama, a MUP-u TK da pooštri kontrolu tehničke ispravnosti vozila sa posebnim akcentom na izduvne gasove, te iz prometa isključi neispravna vozila po tom osnovu.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je zaduženo da i nadzire efekte isključenja Bloka 6 u Termoelektrani Tuzla, kako bi se na sljedećoj vanrednoj sjednici KŠCZ analizirale mogućnosti za njegovo ponovno uključenje.

Preporučuje se građanima da postupe prema preporukama Ministarstva zdravlja TK i Zavoda za javno zdravstvo TK i ograniče boravak i kretanje na otvorenom prostoru, da upotrebu putničkih i teretnih vozila svedu na minimum, te da u kotlovnicama za grijanje i u procesu proizvodnje ne koriste čvrsto gorivo u kojem je prisutna veća koncentracija sumpora.

Ovom prilikom podsjećamo i na zdravstvene preporuke preporučuje Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona:

  • Svesti na minimum kretanje i boravak u gradskoj zoni, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća;
  • Smanjiti provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika;
  • Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski i kako bi se djelomično ublažio štetni utjecaj većih lebdećih čestica i čađi;
  • Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet. Naročito je važno da hronični bolesnici, stariji, mala djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama;
  • Rizičnim grupama stanovništva kao što su hronični bolesnici, plućni, srčani, bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca, trudnice, ali i zdravim osobama preporučuje se da što više vremena provode na svježem zraku i sredinama sa niskim nivoom zagađujućih materija, kao što su okolne planine i izletišta;
  • Smanjiti upotrebu automobila (koristiti javni prijevoz);

Vlasnici individualnih ložišta se mole da koriste energente koji ne zagađuju okoliš.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kratko i jasno: Snalazite se kako znate, mi vam ne moremo ništa pomoći. Akobogda biće bolje na proljeće.Mi ne moremo nikom ništa, pogotovo “fabrikantima”-šibicarima. Bojimo ih se, jer bez NJIHA nejma para ni vam ni nama. Bez plata radnicima se nekako more, ali za nas MORA biti.Dje to ima da MI (ministri,birokratija…) biva-VLAST ne dobijemo lovu ?! Šta će o vama mislit svijet?!
Sramota !!! Osim toga, mi smo se navakat pobrinuli da nam obezbijedite klima-urđjaje u NAŠIM kancelarijama , stanovima i vilama. A vi niste ! Što i vi niste ?! Ko vam je kriv i sada gledajte o'kle je vedro !!! Ima vas,brate, i previše. Vidite da mi pazimo da nas ima, kol'ko ima !