fbpx

Kada pođem u minsko polje, djeca me izljube

2 min. za čitanje

Ni kolege iz Hrvatske nisu mogle vjerovati da u Bosni i Hercegovini još ima ljudi koji na ovaj način zarađuju hljeb, gdje svakodnevno stavljaju život na kocku da bi prehranili porodicu.

Dok privilegirani godinama harače državnu imovinu, dok su sa svim i svačim osigurali i unuče od svog unuka, dotle Zećiri svakodnevno na ovaj način zarađuje da bi prehranio suprugu i osmero djece.

Svaki dodir s minom, svaki udarac s krampom o tlo može biti posljednji. To je rizik  s kojim živim svakim dan – kaže Zećiri i dodaje: Opasno jeste, ali kada dođete u situaciju ko ja, imate osmero djece, a ne znate šta im dati za ručak, ne razmišljate o mogućim posljedicama.

zeciri-sulejman
Zećiri ulazi tamo gdje niko ne smije. Kada pođe u minsko polje, svi iz kuće izađu za njim na vrata da ga pozdrave.

– Kada pođem u minsko polje, djeca me izljube i mašu – dodaje Zećiri.

Nema izbora

A Sulejman i hiljade njemu slični u BiH, tako to rade godinama. Drugog izbora nemaju. Ovi na vlasti uništili su privredu, radna mjesta, doveli ljude do bijede, očaja…

– Kad uđeš u minsko polje, nadaš se da ćeš naći željeza, granatu koju ću moći isjeći i prodati na otpadu i od toga nešto kupiti da danas možeš s porodicom preživjeti. I tako  godinama – kaže Zećiri, koji se nada da će naći posao u nekoj firmi.

Emisiju Provjereno možete pogledati ovdje

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

redakcijo- ulica broj ili telefon ili ziro racun dajte da se covjeku pomogne