fbpx

Još nije poznato kada će Tuzlanski kanton dobiti novu vlast

3 min. za čitanje

Još nije poznato kada će Tuzlanski kanton dobiti novu vlast. Čeka se nastavak konstituirajuće sjednice Kantonalne Skupštine kada bi trebali biti formirani klubovi naroda, izabrano skupštinsko rukovodstvo i delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta. Građanski blok, predvođen SDP-om, koji ima skupštinsku većinu, sporost u konstituisanju vlasti opravdava objektivnim razlozima, a iz opozicije poručuju da neće opstruisati konstituisanje vlasti.

35 novih zastupnika u Skupštini TK je preuzelo mandate, zatim su stranke formirale klubove i onda je stalo konstituisanje kantonalne vlasti, koju bi trebalo da formira građanski blok, predvođen SDP-om, koji ima 19 zastupnika.

Govoreći o izboru delegata u Dom naroda, predsjedavajući Skupštine TK-a Senad Alić (PDA), kaže kako još nisu dobili upute kako će se vršiti delegiranje – po popisu iz 1991 ili 2013. godine.”Nepoznavanje tog dijela jednim dijelom nas usporava jer ne znamo kakva će struktura i koji broj delegata biti iz Skuštine TK-a u Domu naroda. S druge strane, u narednom periodu je očekivati da pregovarački timovi stranaka koje čine parlamnetarnu većinu to usaglase i vrlo brzo možemo oečkivati usaglašen program”, ističe za FTV predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić smatra kako se skupštinsko rukovodstvo može očekivati do kraja godine: “Mi se trenutno ne bavimo kadrovskim rješenjima, mi se bavimo platformom, izradom programa cjelokupnog građanskog bloka”.

Opozicija, koju čine SDA i PDA, neće pokušavati da spriječi u Klubu Bošnjaka, u kojem imaju većinu, izbor skupštinkog rukovodstva.”Mi očekujemo od SDP-a da nam ponudi skupštinsku većinu. Ako SDA ne bude u toj većini, mi smo konstruktivna opozicija. Sve ono što bude za dobrobit građana TK-a ćemo podržati”, kazao je za FTV Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

I Alić kaže kako njegova PDA neće praviti nijedan problem u procesu formiranja i izbora skupštinskog rukovodstva.”Mi nemamo nikakvih zvaničnih kontakata ni sa PDA,ni sa SDA,niti smo ni sajednom od ovih stranaka razgovarali o ovoj temi”, dodahe Hadžić (SDP).

Ako je suditi prema dosadašnjem tempu razgovora unutar građanskog bloka, malo je vjerovatno da će Vlada biti formirana prije Nove godine. Nacrt budžeta, kažu u građanskom bloku, može predložiti i aktuelna Vlada, koja bi taj dokument trebalo da usaglasi s novom skupštinskom većinom, objavila je FTV.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments