fbpx

Izvedena laparoskopska operacija kroz jedan rez

1 min. za čitanje
Laparoskopska operacija

Riječ je o operativnom zahvatu žučne kese, koji se do sada izvodio kroz tri otvora, a sada je operativni zahvat izveden kroz jedan otvor, koji se pravi u predjelu pupka.

„Novina u pristupu ovoj vrsti laparoskopskih operativnih zahvata, koji se na Klinici za hirurgiju izvode već dugi niz godina, je u uvođenju “single port” procedure. Dakle, pacijentu se kroz pupak, u trbušnu šupljinu uvode kamera i dva instrumenta kojima se operativni zahvat izvodi. Na isti otvor se odstranjuje žučna kesa, tako da nema dodatnih otvora na trbušnom zidu. Ožiljak poslije izvođenja “single port” operativnog zahvata kroz par mjeseci postaje neprimjetan, što je velika prednost za pacijenta u estetskom smislu, a i tok oporavka je mnogo brži nego kod dosadašnjih zahvata. Prema našim saznanjima, na prostoru BiH, ovaj vid laparoskopskih zahvata se još uvijek nije izvodio, a u svijetu se rade unazad godinu do dvije, istakao je prof. dr. Šefik Hasukić.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“BOG pa doktor”

objasni to Eddy ne kontam te sa Bog pa dr.
lijepa vijest.napokon ne moramo za svaku skuplju i komplikovaniju operaciju pare trositi u inostranstvu.znanje i ljude imamo samo ih treba na pravo mjesto postaviti.

Eddy….. nema sem BOGA niko na ovom svijetu koji te moze ostavit u zivotu i da ti ublazi muke i bolove … nema tog covjeka ….

covjek je Olos … covjek unisti sve sto mu je BOG stvorio … pogledaj Planetu pa ce ti sve bit jasno … pogledaj sta radimo sa Suma, zivotinja i ostalih … gledaj sta radimo izmedzu sebe … ubijamo sami sebe koljemo i unistavamo do istrebljenja …. koji covjek … nema poredzenja sa BOGOM prijatelju …..

BOG BOG i BOG i BOG ….. a covjek je tu samo da izvrsava ono sto mu je BOg napiso kao sudbinu ….

a Doktor eh Doktori su nuzno ZLO …. tebi ako je sudzeno da umres nema tog dktora koji ce te spasit …

uzivaj prijatelju …