fbpx

Izgradnja državnog zatvora u BiH počinje u 2011. godini

2 min. za čitanje

Za projekt vrijedan 77 miliona KM obezbjeđena su sredstva, a očekuje se da će zatvor početi sa radom 2013. godine.

Evropska razvojna banka dodijelila je 19 miliona eura kreditnih sredstava kao podršku projektu izgradnje državnog zatvora u BiH, a u ukupnoj investiciji učestvuje 8 miliona KM budžetskih sredstava, 12 miliona eura donatorskih nepovratnih sredstava IPA fondova, te američke i švedske vlade.

Osim toga Evropska komisija je dala dva miliona eura tehničke pomoći. Sredstva rezerve su 17 posto, jer Evropska razvojna banka smatra BiH rizičnom za ulaganja, pa će biti viška sredstava jer sva neće biti potrošena – rekao je Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH. On je rekao da postoji i mali problem, jer kreditna sredstva ne mogu postati operativna dok Parlament BiH, koji trenutno ne postoji, ne ratifikuje ugovor o kreditiranju.

Arnaut je potvrdio da je urađen izvedbeni projekt, te da su konstituisani nadzorni i upravni odbor izvedbenog projekta, ali da tenderska dokumentacija koja je već trebala biti gotova, nije završena, jer izvedbeni projekt sa kompletnim predračunom nije zvanično usvojen od strane izvršnog i nadzornog odbora. Tek nakon toga bit će urađena tenderska dokumentacija i raspisan tender i izabran izvodžač.

Kapacitet ovog zatvora visoke sigurnosti, koji će biti napravljen po svim evropskim propisima i koji će biti najsavremeniji u regiji, je 300 plus 50 pritvorenika. Zatvor je namjenjen isključivo osuđenicima Suda BiH koji trenutno raspolaže sa 21 pritvorskim mjestom, dok za ostale osuđenike plaća “podstanarstvo” u 14 entitetskih zatvorskih jedinica i to po cijeni od 40 KM dnevno.

Kako kaže Arnaut, time će definitvno biti riješen problem izdržavanja kazne osuđenika državnog suda, a kako će vjerovatno biti slobodnih kapaciteta, moći će se razgovarati sa entitetima o eventualnom preuzimanju pritvorenika iz pretrpanih entitetskih zatvora.

(SAN)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Blago nama,evo prave nam i zatvore.To je stvarno vaznije od pravljenja neke profitabilne firme gdje bi “gradjani ” mogli zaradjivat’ za solidan zivot.A zatvor prave najveci lopovi i kriminalci,dosta su pljackali,sad ce trpat’ u zatvore i okrivljavat’ obicne smrtnike za sve.I sve to za pocetak kosta 77 mil. K.M.
Skupo ce nas kostat’ da manijaci u poodmakloj fazi bolesti zvane “snaga i moc” ostanu na vlasti.A ostace,to je sigurno,posto ovi “zatvoreni u torove” i dalje masu njihovim zastavama.

Sal od svile – HAUSTOR

Ja sam bio pogresan
Kad sam ti stavio ruku na rame
Tamo je drzao dugo
I govorio rijeci

Ja sam bio pogresan
Kad sam trazio da mi kazes
Koja si strana
Postoje pravila igre
Ti znas da ne mozes sama

Ispod svih tih zastava
Sto vijore svud oko nas
Ne postoji mjesto
Gdje mogla bi stati
Visoko dignuti ruke
I pjevati nasu pjesmu

Protiv volje umijesan
U staru zavjeru strana
U staru zavjeru nada
Ja sam jednoga dana
Slucajno nasao put
Ispod svih tih zastava
Sto vijore …

Kapi s oboda
Sada padaju na uze i gun
Ja sam slobodan
Neka s moga vrata vijori sal od svile …
Kapi s oboda
Sada padaju na uze i gun
Ja sam slobodan
Neka s moga vrata vijori sal od svile …