Izdavanje biometrijskog pasoša moguće od 15. oktobra

2 min. za čitanje

spiricipasosIzdavanje biometrijskih pasoša u BiH moglo bi da počne 15. oktobra, a građani BiH putovanje u zemlje EU bez viza mogu očekivati najranije 1. jula iduće godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je promovisan biometrijski pasoš.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović objasnio je da se 15. oktobra očekuje isporuka prve tranše biometrijskih pasoša i da bi od tog dana moglo da počne njihovo izdavanje građanima. “Danas je BiH već u fazi izdavanja pasoša po biometrijskim uslovima što je jedan od ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima”, istakao je Nović, dok je predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročević precizirao da brzina liberalizacije viznog režima za BiH zavisi od ispunjavanja potrebnih uslova. “Prvog oktobra Evropska komisija će izdati izvještaj o tzv. spremnosti BiH da ispuni uslove, a izvještaj će biti zasnovan na onome što je u međuvremenu urađeno u odnosu na listu uslova koju ćemo vlastima BiH dostaviti u toku današnjeg dana”, rekao je Jaročević.

Prema njegovim riječima, BiH će nakon toga posjetiti stručnjaci Evropske komisije koji treba da steknu uvid u stanje na terenu i naprave procjenu na osnovu čega će Komisija dati novi prijedlog o liberalizaciji viznog režima. “Od januara do juna iduće godine može se očekivati novi prijedlog”, najavio je Jaročević, dodavši da se ukidanje viznog režima za BiH može očekivati minimalno za šest mjeseci nakon što on bude ukinut za druge zemlje, odnosno 1. jula 2010. godine.

(SodaLIVE)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner