fbpx

INTERVJU: Bego Gutić otvoreno o političkoj situaciji, općini Lukavac, radu Vlade, budućim planovima…

11 min. za čitanje

Nedavnu posjetu premijera Tuzlanskog kantona našem gradu, iskoristili smo da obavimo kraći intervju i postavimo premijeru par pitanja vezano za aktuelne teme, ali i naš grad i općinu.

Aktuelna politička situacija na području Tuzlanskog kantona, unutarstranačka previranja u SDA?

Ja bi kazao da to nije ništa novo, kada govorimo o unutarstranačkim previranjima, npr unutar SDA. To je karakterisitika ovog predizbornog vremena, pa tako i u drugim političkim partijama postoje određeni problemi, manji ili veći, neki problemi dođu do medija, ali neki i ne. SDA ne može pobjeći od toga da postoji određeni unutarstranački problem na nivou kantona, da određeni broj članova Kantonalnog Izvršnog odbora i drugih visokih zvaničnika nije zadovoljan načinom na koji se upravlja Kantonalnim IO. Bila je aktuelna i priča oko smjene Vlade TK, iako oni koji su tu priču suptilno pokrenuli preko medija, ovih dana nalaze izgovor na način da kažu da niko nije zvanično tražio smjenu Vlade. Kada se u medijima pojave pisma 4 poslanika koji kažu u jednom momentu, ili jasno zaprijete, da će ako bude trebalo ući u postupak izglasavanja nepovjerenja premijeru odnosno Vladi TK, onda je to ništa drugo do pokušaj smjene Vlade. Znamo dobro kako oni funkcionišu i čiji su.

Šta su razlozi vašeg pismenog obraćanja predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću?

Ja sam osjećao dužnost i kao premijer i kao član kantonalnog Izvršnog odbora, neko ko je na unutarstranačkim izborima drugi po broju glasova, da o ovim evidentnim problemima upoznam i predsjedništvo stranke, ja sam to uradio pismom koje je, ni sam ne znam kako procurilo u medije, obzirom da je upućeno predsjedništvu stranke. Očekujem da predsjedništvo stranke zauzme određene stavove povodom situacije na TK, te da donesu određene odluke koje će stabilizirati situaciju na Tuzlanskom kantonu.

Da li ovakva politička situacija može ostaviti traga na funkcionisanju i radu Vlade TK sa Vama na njenom čelu?

Za sada ne osjećam neke refleksije ove aktuelne političke situacije na rad Vlade. Prvi test će biti Budžet TK za koji očekujem da bude usvojen do kraja godine. Ovih dana smo krenuli i u konsultacije sa svim političkim partijama, svim klubovima koji partcipiraju unutar Skupštine, vezano za prijedlog Budžeta. Moramo biti oprezni kada govorimo o Budžetu, jer smo još uvijek opterećeni sa velikim akumuliranim deficitom koji iznosi 55 miliona, da imamo 75 miliona kreditnih obaveza iz ranijeg perioda, tako da ne smijemo dozvoliti sebi luksuz da iza sebe ostavimo veći deficit i dugovanje nego smo to zatekli 2015. godine. Ono na šta sam ponosan, je da u ove tri godine Vlada nije imala niti jednu marku kreditnog zaduženja, uglavnom se tu radi o kreditima koje mi vraćamo iz ranijeg perioda. Kroz budžet za 2018. godinu ćemo pokušati da zadovoljimo sve budžetske korisnike i da nam na prvom mjestu budu potrebe građana.

Kakva je Vaša saradnja sa našom Općinom, ali i sa trenutnim načelnikom Općine Lukavac?

Pa bilo je određenih nesporazuma između općinskog načelnika i Vlade kantona koje su opet dolazile ničim izazvane sa njegove strane. Sada je ta saradnja na jednom korektnom nivou. Uvijek postoji problem između lokalnih zajednica i viših nivoa vlasti jer ponekad lokalne zajednice, ne uzimajući u obzir svoje nadležnosti, očekuju da viši nivoi vlasti rješavaju npr pitanje izgradnje lokalne infrastukture, deficita u lokalnom budžetu, što naravno nije zadatak viših nivoa vlasti. Mi smo tu neko ko pomaže lokalnim zajednicama i mi smo to pokušali kroz vođenje politike ravnomjernog razvoja. Kad je u pitanju Općina Lukavac, imali smo ove godine priliku da vidimo nekoliko infrastukturnih projekata iz oblasti vodoprivrede koje ćemo mi finansirati kroz naša namjenska sredsta iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Spremni smo takođe da kroz namjenska sredstva u oblasti prostornog uređenja i zaštite okoliša pomognemo određene projekte koje bude kandidovala Općina Lukavac. Očekujem sa druge strane nastavak te neke korektne saradnje sa općinskim načelnikom, znam da imaju određenih političkih problema i u Općini Lukavac, pa vjerovatno i zbog toga postoji i refleksija na odnose sa kantonalnom vladom, međutim ja pokušavam da ti problemi koje načelnik ima ne budu ključni kod donošenja nekih odluka Vlade kantona u vezi sa općinom Lukavac.

Načelnik je početkom 2016.godine ponavljao da ste Vi ili Vlada TK blokirali Općinu..

Mi smo na to pitanje već odgovorili odmah nakon što je načelnik javno istupio i kazao da je Vlada kantona blokirala Općinu Lukavac odnosno račun Općine Lukavac. Ni jedan dan Općina Lukavac nije bila blokirana, a to se vrlo lako može provjeriti kod banaka kod kojih Općina ima otvorene svoje transakcijske račune i ukoliko načelnik iznese i jedan dokaz da je Općina Lukavac od strane Vlade kantona bila blokirana, ja sam spreman da demantujem ovu svoju izjavu i da mu se javno izvinem.

Postoji obaveza Općine Lukavac prema Vladi TK koja je utvrđena pravosnažnom presudom kantonalnog suda u visini negde oko 1.800.000,00 KM, a u skladu sa zakonom o izvršnom postupku mi smo se prijavili u naplatni red i kad dođemo na red vjerovatno ćemo dio po dio sredstava naplatiti putem izvršenja. S druge strane mi smo pokušali i imali smo korektan dogovor kada je načelnik preuzeo mandat, ponudili smo sporazum koji je načelnik u jednom trenutku i prihvatio, a to je da se međusobne obaveze jednih prema drugima iskompenziraju i da se dio koji se ne može kompenzirati, a u korist je Vlade naplati u 24 rate te se na taj način riješi to pitanje. Nakon toga se odustalo od tog sporazuma i krenulo se u neke druge varijante koje za nas nisu prihvatljive jer nisu u skladu sa zakonom

Prilikom smjene rektora Univerziteta u Tuzli, Samira Nurića, Edin Delić zajedno sa Zlatanom Begićem je upravo sa Vama ušao u jedan otvoreni sukob. Koji su po Vama razlozi njihovog miješanja u probleme Univerziteta u Tuzli?

To je na neki način bio problem koji se mogao politizirati i evo znamo svi da se radi o suprotstavljenim političkim opcijama i ja ne sporim da svako ima pravo da da mišljenje, a Delić je univerzitetski profesor i član akademske zajednice, pa je iz tog ugla imao pravo da komentariše situaciju sa Univerziteta. Problem je na Univerzitetu nastao onog trenutka kada je bivši rektor došao u situaciju da ne provodi politiku Vlade, Skupštine, niti Ministarstva, pa je pokušao tražiti zaštitu u određenim političkim partijama kao što su SDP i DF, a znamo da su Begić i Delić eksponenti te politike pa se to pitanje pokušalo politizirati. Pokušala se Vlada optužiti da želi preuzeti Univerzitet itd. Prije mjesec ili dva smo imali izbor nove rektorice koji je protekao u jednoj demokratskoj atmosferi bez ikakvih problema i dizanja prašine,a mi smo joj kao Vlada dali punu podršku. Nova rektorica je dobila zadatak od Skupštine kantona, a to je svakako i naša potreba da ovaj Univerzitet ima Poljoprivredni i Veterinarski fakultet.

Vaša očekivanja i planovi za 2018. godinu? Radovi, projekti i aktivnosti Vlade TK?

Ukoliko usvojimo Budžet na vrijeme, odnosno do kraja ove godine, ja mogu da obećam da će Tuzlanski kanton biti jedno veliko radilište. Na ovaj način želimo i da potaknemo našu privredu, jer kad vi upumpate 20 miliona u izgradnju cestovne infrastukture , a znamo da imamo nekoliko respektabilnih firmi iz ove oblasti na TK, onda je to poticaj i za njih. S druge strane imamo 2-3 miliona za program kapitalnih ulaganja, a opet očekujem da najveći broj poslova koji se budu radili na rekonstrukciji obrazovnih objekata, da će dobiti naše firme. Očekujemo u okviru Ministarstva za boračka pitanja, formiranje fonda za stambenu izgradnju, gdje bi smo kroz određena izdvajanja osigurali izvore finansiranja tog fonda koji bi bio fond namijenjen za pripadnike boračkih kategorija. Poticaj u poljoprivredi želimo podići za nekih 10% u odnosu na ovu godinu. Biću slobodan da za narednu godinu najavim značajnija sredstva za oblasti kulture, sporta i za mlade. Mladi će moći očekivati subvencioniranje kamate za mlada bračne parova i za one koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Investicije Vlade TK na području Općine Lukavac, šta je realizovano, a šta u planu za realizaciju?

Što se tiče Općine Lukavac, sigurno će biti tretirana škola u Poljicu, a evo dobili smo i zahtjev od JU Dom zdravlja Lukavac kojim se traži subvencioniranje za nabavku CT aparata i ja očekujem da će ovaj zahtjev biti podržan, a tu se mora i Općina uključiti kao osnivač ustanove, pa da tu načelnik pokaže spremnost na saradnju da zajedno uđemo u ovaj projekat. Obaveza koju smo naslijedili kao dug prema Općini Lukavac, je ovih dana izvršena. Projekat toplifikacije primarne mreže koji je ovih dana privođen kraju je finansirala Vlada Kantona, po presudi iz 2013.godine. Mi ovih dana izvršavamo tu odluku, 1,5 miliona maraka je dakle ove godine uloženo u toplifikaciju Lukavca. Svi oni prošlogodišnji radovi, ali i radovi ove godine koji se tiču toplifikacije su ulaganja Vlade TK. Što se tiče sporta oko 80.000,00 KM lukavački sport će dobiti kroz program rasporeda sredstava za sport. Dakle od 300.000,00 KM lukavački sportski klubovi će od vlade dobiti 80.000,00 KM, uključujući i Sportsku dvoranu, Fudbalski i Sportski Savez.

Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hud načelnik Delić zavukao se u mišiju rupu, nije se udostojio ni pojaviti na ovom skupu. E moj načelniče Deliću puno si obećavao a na kraju ispade veliki promašaj, ćorak sa svih strana.

A sta je sa zgradurinom koju grade ćevabdzije bez ijednog papira???zar on nije reko borit se protiv divlje gradnje,,ono cojk sagradi zgradu ko luciana bez dozvole al uz znanje i nacelnika i nekih crvenih vijecnika i inspektora – KRIMIRAAAD
Nisu oni tu dobri..ma nikako

Kupili su oni njega za porciju cevapa takav je to karakter , ebo bi se za marku , za 5 bi vec Sam sebi popusio da moze.

Njena Misli se na đeđu,Mešu i Ramiza
Oni su takav kakarakter prodali bi se za 10 Bosanskih Pfeninga a pogotov da Poslovi u Policiji ili DZ ostanu

Zanimljivi su boziji, politicki i interesni putevi. Veza Bego Gutic, Kemal Gutic (Begin brat i dekan na fakultetu gdje je nas Nacelnik), Edin i ini profesori gdje se katedra sa katedra “uskladjuje” u cilju stvarnja dobrobiti svih ukljucenih aktera. Pa tako SDP sadasnji daje podrsku Kemalu tada za vrhovnu poziciju, jer ce sestra biti primljena po konkursu, ali i po nepotizmu na ovu visokoskolsku ustanovu, i kao zlatni student sa preko 30 godina starosti Tada Samir Nuric nikako nije smjeo dospjeti na poziciju dekana, a prethodno nabrojani znaju i zasto. A zna nacelnik kakvi su bili studenti i Gutic, Demirovic i Ikanovic N. (Elektroprivreda, koji je zavrsio fakultet zahvaljujuci fudbalu i Husi Golacu)…. ove dvije stranke (SDA i SDP) toliko imaju ljigavaca i smrada da im i cumez nije ravan …

Kd covjek cit, reklo bi se ovj nije lopov 😀 Ovako I ne izgled lose.

Ova Gutic nasao nesto pricati za nacelnika….Objasni ti otkud ti imovina po Tuzli i Sarajevu,,,kupio od plate…

Još samo da Bego otrese Kuku i one koje je Kuko postavio poput Lafinaša moglo bi nešto od njeg i biti. I mora smanjiti vankućne aktivnosti istrošiće ga žene.

Kukino i Begino je Prošlost,2018 postoju beznačajni Likovi,kao DŽ.M. u Lukavcu sad

Zanimljiva je veza Bege, Edina i Kemala (Beginog brata, dekana na faksu gdje obitava Edin), zaposlenje Edine sestre (zlatnog studenta sa minimalno 33 godine starosti) na faks preko konkursa, nepotizma, porodicnog lobiranja, jer u to vrijeme se na Univerzitetu, Fakultetu birao dekan RGGF-a: Kemal Gutic vs. Samir Nuric.