Incko: Potrebne unutrašnje promjene

1 min. za čitanje

valentinPromjene u BiH u ovoj godini moraju doći iznutra poput promjena u centralnoj Evropi 1989. godine, smatra visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Incko je, u okviru međunarodne konferencije koja je održana u Austriji, podsjetio na ključnu ulogu koju su u demokratizaciji društava u Istočnoj Evropi odigrali sindikati, radikalni i umjereni reformatori, disidenti, vjerske zajednice i desetine hiljada građana, koji nikad prije nisu bili politički aktivni, saopšteno je iz OHR-a.

Konferencija, koja je održana u Albahu u austrijskom Tirolu, bila je posvećena lekcijama iz velikih političkih promjena koje su se na ovom kontinentu desile prije dvadeset godina.

Iz OHR-a navode da jugoistočna Evropa ima kapacitet da unese novu i pozitivnu dinamiku u Evropsku uniju i sa kulturološkog i političkog i ekonomskog stanovišta, te da će Evropska unija nastaviti da podržava napredne grupe, kako bi proces integracije BiH u EU bio brži.

Osim visokog predstavnika za BiH, skupu su prisustvovali generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek, bivši predsjednik Njemačke Roman Hercog, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin i niz istaknutih političkih ličnosti i predstavnika građanskog društva centralne i istočne Evrope.

(SodaLIVE.ba/Srna)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner