Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora

28. Septembra 2009.
1 min. za čitanje
ilija jurisicVijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je danas Iliju Jurišića na 12 godina zatvora za napad na “Tuzlansku kolonu” u maju 1992. godine.
Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jurišića za krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli, 15. maja 1992. godine.

Prema optužnici koja je precizirana 18. septembra u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ih je ranjeno, saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Ilija Jurišić uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine, a suđenje je počelo 22. februara 2008. godine.

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje “na vatru uzvratiti vatrom”.

(Srna)
Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo je SRAMOTA za našu državu, da je država u pravom smislu riječi, stala bi iza svojih građana…..ali izgleda mi i nemamo državu!!! Ilija Jurišić, čovjek koji je samo branio svoj grad, državu svoju porodicu ode na robiju….. Žalosno!!!

Tuzilastvo BiH treba oformiti komisiju i pokrenuti pokrenuti kontra istragu da se dokaze sta se stvarno dogodilo u Tuzli. Samo tako se moze sprati ljaga sa imena gradanina BiH (a mozda i buducih) koji je branio svoj dom i porodicu. Cetnicka filozofija i percepcija drustva koja samo njima daje zapravo da osuduju, budu dzelati, iskrivljavaju istinu je jos uvijek jaka u Srbiji. Njihovo drustvo a posebno RS jos nije proslo katarzu, oni jos uvijek misle da su cinili ispravno i da su njihovi ciljevi i sredstva bili opravdani. U tome im jos uvijek pomazu mediji i pojedini organi drzave kao sto je u ovom slucaju sudstvo…