Idejno rješenje projekta za zgradu Rektorata UNTZ-a

3 min. za čitanje
Idejno rješenje projekta zgrade Rektorata

Rektor prof. dr. Enver Halilović, sa prorektorima ugostio je načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića; šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla Kemala Kurevića i direktoricu Zavoda za urbanizam Tuzla Selmu Pašić.

Rektor Halilović je upoznao goste o aktivnostima Univerziteta u Tuzli, kao prvog integriranog univerziteta u Bosni i Hercegovini i na prostorima Balkana. Istakao je da razvoj univerziteta teče u akademskom i naučnoistraživačkom smjeru. Univerzitet u Tuzli svake godine provodi internu evaluaciju, a sada provodi aktivnosti i za eksternu evaluaciju, kao uslov za akreditaciju Univerziteta. Tri ključne stvari na kojima se trenutno radi su: organizovanje Univerzitetske biblioteke, osnivanje Centra za izdavačku djelatnost i donošenje pravilnika o radu Univerziteta. Neki od pravilnika su već usvojeni: Pravila studiranja u I, II i III ciklusu, Pravilnik o ocjenjivanju studenata, Pravilnik o angažmanu nastavanika sa Univerziteta u Tuzli na drugim univerzitetima, zatim Pravilnik o Tempus projektima, Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti, u kojima su utvrđene procedure rada u svim oblastima djelovanja.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o ustupanju kasarne Husein kapetan Gradaščević na raspolaganje Univerzitetu u Tuzli. Rektor Univerziteta u Tuzli je istakao da se radi na intenziviranju aktivnosti na izgradnji Kampusa, kako bi prilagodili njene kapacitete potrebama Univerziteta, što je uvršteno i u Strategiju razvoja Univerziteta od 2010-2015 god. Dom armije je također stavljen na raspolaganje Univerzitetu u Tuzli. Danas je izvršena prezentacija Idejnog rješenja projekta za rekonstrukciju zgrade Doma armije za potrebe Rektorata Univerziteta u Tuzli. ˝Idejni projekat za zgradu Rektorata je tek polazna tačka za predstojeće aktivnosti za koje je neophodna adekvatna podrška cijele društvene zajednice˝, istakao je rektor Halilović.

˝Sinergija Općine Tuzla i Univerziteta u Tuzli je nezaobilazan faktor razvoja Tuzlanskog kanotna. Jačanje razvoja univerziteta, zajedno sa osnovnim i srenjim obrazovanjem, predstavlja top prioritet razvoja naše zajednice˝, naglasio je načelnik Imamović. U Prostornom planu Općine Tuzla do 2026. godine uvrštena je kasarna Husein kapetana Gradaščevića tj. Kampus Univerziteta u Tuzli. Načelnik smatra da je samo Idejno rješenje Kampusa ambiciozno zamišljeno, što pokazuje ozbiljnost razvoja Univerziteta. Istakao je da Općina Tuzla jako zainteresirana da pomogne Univerzitetu u njegovom razvoju i autonomiji.

(SodaLIVE.ba/UNTZ)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner