Hladni ciklon zahvatit će Bosnu i Hercegovinu: Stižu sibirski minusi!

3 min. za čitanje

zima

Uviđajem, koji je obavila policija zajedno s ljekarom mrtvozornikom Doma zdravlja Teslić, utvrđeno je da je smrt nastupila zbog smrzavanja.

Duga zima

Prilikom pregleda tijela nisu pronađeni tragovi nasilja, a na osnovu prikupljenih operativnih saznanja, utvrđeno je da se Ostojić kasno noću vraćao kući lokalnim putem koji nije bio očišćen od snijega. U Pribiniću su nam rekli da je Ljubomir živio sam.

– Nikada se nije ženio. Živio je sam u kući. Ima dva brata koja žive negdje u inostranstvu, a roditelji su mu davno umrli. Nije imao neke ni škole, a nikada nigdje nije bio zaposlen. Preživljavao je od novca koji je povremeno zaradio od dnevnice i kada ga neko pozove da iscijepa drva ili očisti snijeg – kazao nam je jedan od mještana.

Prema tvrdnjama svjetskih meteorologa, zima pred nama bit će duga i hladna, možda čak najhladnija u posljednjih 100 godina. Da Evropi prijeti sibirska zima, tvrde i njemački meteorolozi.

Jedan od njih je i Dominik Jung, koji je kazao da mu je hladno već od samog pogleda na temperaturne minuse koji nas očekuju u januaru i februaru.

Najhladniju zimu stoljeća uzrokovat će, kako tvrdi Jung, niža aktivnost Sunca na arktičkim strujama koje dopiru do evropskog kopna. On dodaje i da će zatopliti tek u aprilu.

I Norveški meteorološki institut, koji slovi za jedan od najboljih u svijetu, navodi da će temperature u idućim danima pasti do minus deset stepeni.

Naši meteorolozi još nisu napravili dugoročnu prognozu za predstojeću zimu, ali prognoziraju da će hladni ciklon prouzrokovati da u januaru i februaru temperature padnu i do minus 25 stepeni.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum u razgovoru za “Avaz” kazao je da će ova zima u BiH biti nešto hladnija nego protekle.

Afrički zrak

– Prodori hladnog vazduha uzrokovat će da će dnevne temperature u našoj zemlji padati ispod minus deset i 15 stepeni. Posljednjih godina imali smo nekoliko dana u mjesecu da su se noću temperature spuštale i do minus 25 stepeni. Prodor hladnog afričkog vazduha donosio je stabilno vrijeme bez padavina s izrazito niskim temperaturama. Nije isključeno da će i ove zime biti tako niskih temperatura – kazao je Zulum.

 

Siromašne padavine

Kako je kazao Zulum, hladno vrijeme sa siromašnim padavinama zadržat će se i sljedećih dana.

– U narednom periodu jutarnje temperature bit će za stepen ili dva više, kretat će se od nula do minus četiri stepena. Maksimalne temperature za dane vikenda bit će do četiri stepena, a na jugu zemlje do šest, s pokojom pahuljicom – kazao je Zulum.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner