Građani BiH žrtve svojih političara

2 min. za čitanje

gradjaniGrađani BiH jesu žrtve izostanka ukidanja viza, ali ne EU, nego svojih političara koji nisu u stanju da postignu dogovor, smatra Karl Bilt.

Evropska komisija razumije da su građani BiH nezadovoljni što od 1. januara 2010. godine neće moći da bez viza putuju u zemlje evropskog bloka, ali su njihovi protesti upućeni na pogrešnu adresu, rekao je Srni u Briselu neimenovani diplomata iz odjeljenja za proširenje EU.

“Uslove za bezvizni režim putovanja postavile su zemlje članice Unije i sve dok se ti uslovi ne ispune, neće biti ni beziviznog režima. BiH mora da ispuni potrebne standarde. Mi bismo željeli da standardi budu što je prije moguće ispunjeni. To će naglasiti i evropski komesar za proširenje komesar Oli Ren prilikom posjete Sarajevu”, rekao je evropski diplomata.

Švedsko predsjedništvo EU takođe je saopštilo da je Stokholm svjestan nezadovoljstva građana što BiH nije na spisku zemalja koje zadovoljavaju uslove za sticanje preporuke Evropske komisije za ukidanje viza.

Međutim, predsjedništvo EU kategorično ističe da nije u pitanju diskriminacija bilo koje države, etničke grupacije i poziva BiH da ispuni standarde.

U svom jučerašnjem govoru pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da nije tačno da je BiH bila zanemarana i diskriminisana u procesu koji vodi ka liberalizaciji viznog režima.

“Slažem se sa konstatacijom da su građani BiH najveće žrtve, ali ne EU, kojoj se upućuju optužbe. Oni su žrtve svojih političara koji nisu u stanju da postignu dogovor i donesu zajedničku odluku. Molio sam i upozoravao da učine barem nešto, da bar na vrijeme počnu sa štampanjem biomterijskih pasoša”, rekao je Bilt.

On je dodao da je u BiH “proveo toliko vremena da je smatra svojom drugom domovinom”.

“U dva navrata, po jedan cijeli dan sam proveo tamo radi teme viznog režima, upozoravajući i nagovarajući. Upozorio sam ih da ne možemo one koje su uslove izvršili ostaviti kao taoce onih koji nisu ispunili uslove”, rekao je Bilt.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner