Građani BiH dužni 5,1 milijardu KM!

2 min. za čitanje
javni-dug
Foto: Ilustracija

Udruženja potrošača svakodnevno upozoravaju na to da su građani zbog teške ekonomske situacije prinuđeni podizati nenamjenske kredite, a nakon toga nove zajmove da bi zatvorili stare i tako ukrug. Međutim, pojašnjavaju da je nemoguće preživjeti bez kredita pa se i za veću nabavku namirnica kreditno zadužuju, javlja Dnevni Avaz.

Posebnu bojazan izazivaju stalna nova zaduživanja građana koji lako mogu završiti u teškoj situaciji kada više neće imati od koga niti gdje da pozajme, dok će, s druge strane, njihova dugovanja i dalje dospijevati.

U prvoj polovini 2013., naime, sektorska struktura kredita neznatno je promijenjena u odnosu na kraj 2012. godine. Krediti dati stanovništvu veći su za jedan posto ili 56 miliona KM i dostigli su iznos od 5,1 milijardu KM. Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu da je, prema dostavljenim podacima od banaka, a koji se tiču strukture kredita stanovništvu po namjeni, učešće kredita nepromijenjeno u odnosu na kraj 2012. godine.

Tako krediti odobreni za finansiranje potrošnih dobara iznose 74 posto, dok učešće stambenih kredita iznosi 23 posto. Preostalih tri posto kreditirani su mali zanati, mali biznis i poljoprivreda. Iz Agencije pojašnjavaju da se zbog sve težih ekonomskih uvjeta života te finansiranja svakodnevnih životnih potreba veliki broj građana odlučuje na podizanje nenamjenskih potrošačkih kredita.

Komšije i ljetuju

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić kazao je za „Avaz“ da je slična situacija i u regionu kada se govori o nenamjenskim kreditima, ali dodaje da od tih sredstava komšije i ljetuju, renoviraju kuće, stanove, kupuju namještaj…

– Dublja analiza pokazala bi šta tačno ulazi u tih 74 posto podignutih kredita. Trebalo bi to raslojiti i vidjeti o čemu se radi. Ima puno zatvaranja starih kredita – kaže Hurtić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar