FOTO: Muškarac iz Gornjih Živinica staricu prisiljava na prosjačenje?

4. Marta 2014.
3 min. za čitanje

prosjacenje-mumic-1

Oni su primijetili da muškarac u Opel Vectri svaki dan oko 10 sati doveze staricu koja dan provede proseći te ponovo dođe po nju između 15 i 16 sati.

Posljednja prijava

Jedan od prolaznika, koji je želio ostati anoniman, je prepoznao muškarca i s njim se pozdravio. I sam je bio u nevjerici saznanjem o čemu se radi.

Ne mogu da vjerujem da neko iskorištava staru ženu. Čovjek se zove Hamid, za prezime nisam siguran. Ne znam da li su u srodstvu. Ovu ženu kad vidim sažalim se i ponekad joj kupim nešto da jede. Tu je svaki dan, bilo da je hladno, kiša ili sunce. O ovom slučaju se treba pozabaviti policija – kazao je naš sagovornik.

prosjacenje-mumic2 (1)

Kako smo saznali, Hamid A. je iz Gornjih Živinica, a niko nije mogao potvrditi informaciju da li se bavi organiziranim prosjačenjem. U Policijskoj stanici Živinice kazali su da je bilo prijava za prosjačenje, ali ne za organizirano.

Posljednju prijavu za prosjačenje dobili smo krajem decembra prošle godine. Tada su uglavnom izdate prekršajne prijave. Ali, nijednom niko nije prijavljen za organizirano prosjačenje. U vezi konkretnog slučaja nismo imali prijavu. Apeliramo na građane i sve koji vide takve slučajeve da prijave policiji – kazao je policijski službenik Ćazim Salkanović, navodeći da će i ovaj slučaj biti ispitan.

prosjacenje-mumic3 (2)

I u MUP-u Tuzlanskog kantona kazali su da im nisu prijavljivani slučajevi organiziranog prosjačenja. Policija provodi pojedinačne policijske akcije, gdje se izriču prekršajne mjere.

Djeca i starci

Problem je evidentan na području cijelog Tuzlanskog kantona. Najčešće prosjače djeca i starije osobe. Građani dijelom i sami podržavaju prosjačenje davanjem novca. U većini slučajeva radi se o romskoj populaciji. Evidentirani su prosjaci iz drugog entiteta te čak i iz Srbije – kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Kazne do 1.200 KM

Prosjačenje na javnom mjestu regulirano je Zakonom o javnom redu i miru, prema kojem se tretira kao prekršaj, a ne krivično djelo. Za osobu koja prosi propisane su novčane kazne u iznosu od 100 do 800 maraka. Kazna u visini od 400 do 1.200 KM predviđena je za roditelja ili onoga ko prisiljava maloljetnu ili duševno bolesnu osobu na prosjačenje.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nadam se da će rijesiti problem oko Binga,Omege i Konzuma,nemoze se proći od prosijaka romske populacije.

Ljudi moji posao ko posao,valja radit tj.prosjačit,samo bi država trebala uzeti porez na zaradu,isto ko meni 10% od plate pa bujrum…Niko nas ne tjera da damo prosjaku,znači sami građani su krivi…