Federacija BiH krenula u fiskalizaciju

1 min. za čitanje
Ilustracija

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za poreznu politiku i javne prihode, kazao je da će uvođenjem fiskalnih sistema u FBiH omogućiti evidentiranje stvarnog prometa, privrednih subjekata, povećanje broja PDV obveznika, poboljšanje naplate javnih prihoda, a što će svakako doprinijeti smanjenju sive ekonomije. Istakao je da su očekivanja Federalnog ministarstva finansija da će godišnji efekt od fiskalizacije u FBiH iznositi oko 100 miliona KM.

Rok za uvođenje fiskalnih sistema u hotele, motele, barove, restorane, kantine, benzinske pumpe i apoteke po Hadžimehanovićevim riječima ostaje 15. decembar, a za trgovine naveliko i trgovine na malo 15. mart 2011. godine.

Mithat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, kazao je da je FBiH na neki način bila primorana početi fiskalizaciju s obzirom na to da je RS to završila prije dvije godine. Arifović je rekao i da je fiskalizaciju u FBiH teško provesti s obzirom na strukturu sistema, naglasivši da ni Porezna uprava FBiH nema ljude koji su samo osposobljeni za taj posao te da Porezna uprava provodi još tri reforme.

(SodaLIVE.ba/FENA)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments