Evo šta građani BiH smiju unijeti u Hrvatsku

2 min. za čitanje

plazaNovi pravilnik, koji će i zvanično stupiti na snagu 1. jula, još je u pripremi i nije prošao Sabor Hrvatske, što se očekuje u narednom periodu. Javlja Dnevni avaz na svom portalu.

Nekoliko izmjena

No, kako „Avaz“ nezvanično saznaje, pravila koja sada važe neće se drastično mijenjati. Međutim, nekoliko izmjena, prema svemu sudeći, bit će dovoljno da mnogi Bosanci i Hercegovci dva puta razmisle gdje će i hoće li uopće ove godine, zavisno od raspoloživog novca, ići na more.

Jedno od tih novih pravila, koje nam je jučer ponovo potvrđeno u hrvatskoj policiji, jeste i najava da će hrvatski carinici od bh. građana prilikom prelaska granice imati pravo tražiti na pokaz 100 eura po danu. Takvih provjera bit će pošteđeni oni koji imaju dokaz o osiguranom smještaju, dokaz da idu porodici u posjetu ili dokaz o sklopljenom turističkom aranžmanu u Hrvatskoj.

Teške posljedice

Koliko će se revnosno hrvatski graničari pridržavati evropskih standarda, bit će jasno za nekoliko dana. No, s obzirom na to da su bh. građani od 1. jula građani „trećih zemalja“, nema sumnje da će mnogi odlučiti ipak ne riskirati. Teške posljedice će, nesumnjivo, osjetiti i Hrvatska turistička zajednica.

Šta bh. građani mogu prenijeti preko granice

2 litra žestokog pića
4 litra vina
1 kilogram kafe
16 litara piva
1 šteku cigareta
1 parfem od 50 mililitara
1 homeopatski proizvod
1 buket cvijeća
Svježe voće i povrće (osim krompira) do 5 kilograma
Lijekovi za najviše mjesec, uz ljekarsku potvrdu
Ljubimca uz veterinarski certifikat

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
11 komentara
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Neće da ih sramote siroti BiH građani.
A trpili bi da im se sere i piša po glavi bogati stranac.

…i to sa osmijehom na licu.

Necemo mi 1. jula postat gradjani “trecih zemalja”, to jesmo, nazalost. Hajmo sada svi pljuvat po Hrvatskoj, iz zavisti jer smo gori i zaostali za njima. Trebamo svu energiju i vrijeme iskoristit za blacenje drugih, a ne da uradimo nesto za nas napredak. Takav smo narod. Nek komsiji krava crkne pa makar i ja mlijeka ne im'o…

Koliko puta smo isli u zemlje evropske unije koristeci biometrijski pasos BiH? Meni niko nikad nije trazio nikakve dokaze za novac, posjete porodici, itd, itd; a obisla sam pola Evrope.
Meni ovo vise lici na medijsko dizanje prasine.

Pa i Bosna i Hercegovina je imala sanse da ude u EU ali ne zeli,jedan manji dio naroda zeli a vecina ne,ko je uticao na njihovo misljenje to je druga prica ali i sami primjecujete da polako ali sigurno ostajemo…

Jebes zemju i Unije koja piramide nema

ja rezervirala 10 dana u makarskoj, uplatila avans od 100 evri ali posle ovog procitanog zaista ponizavajuce,NEIDEM SIGURNO IDEM U TURSKU ILI CRNU GORU

ja EU vidim ovako. imam kuću, nemam fasade ni nove stolarije. kolektivni smještaj ima i fasadu i novu stolariju. idem u kolektivni, tamo je super. radiš koliko hoćeš, imaš što hoćeš. ne spavaš kada ti se spava nego kada je vrijeme spavanju, ne roštiljaš i ne sijeliš jer je to primitivizam i rasipništvo. nema potrebe da misliš, drugi su već sve smislili i ti samo treba da slušaš i da ih slijediš.veoma brzo ćeš da zaboraviš da se smiješ i šališ jer je i to primitivno i glupo. znate šta, jebo kolektivni smještaj. ja ću da srušim ovu svoju straćaru i od njenog šuta da sebi napravim dom. a VI idite u kolektivni, nemam ja ništa protiv VAS.

ma dajte ljudi nece vam niko trazit to na granici osim ako bas ne izgledate da vam dzepove treba izvrnuti. Ko je nama kriv sto nismo zajedno sa njima usli u uniju a mogli smo. Koliko god negativnih stvari ta unija imala ima dosta i pozitivnih ali sa nasom trenutnom politikom nikad uci necemo.

Neka mozda je i bolje ovako,oni misle ako se rijese bosanaca povecat ce se broj svaba ,austrijanaca… Malo su se zeznuli,to sto im dodje svaba i drugih stranaca to je to,zasro svabo da ide u makarsku,podgoru tucepe… Kad ima krk,rijeku,crikvenicu sve duplo blize ,za pet sati stigne a do makarske,tucepa vozi 15 sati,sad ce braca hrvati shvatit sta je znacio bosanac kod njih.I sam zivim u njemackoj i svake godine idem u pulu crikvenicu,krk jer mi je usput,koj god svabi spomenem makarsku nece ni da cuje za dalmacuju jer je daleko,a gospoda neka ceka i raduje se strancima kojih nemaju ni deset posto.