EP ove sedmice glasa o vraćanju viza za BiH

2 min. za čitanje

pasosPrema njenim riječima, do ove odluke je došlo na zahtjev konzervativnih stranaka u Parlamentu, čiji su glasovi prevagnuli. Ona je prvo istakla da je Kolegij EP-a usvojio njen prijedlog da glasanje bude odgođeno zbog toga što se radi o osjetljivom političkom pitanju koje bi moglo imati negativan uticaj na buduću viznu politiku EU, ali je, kako je istakla, naknadno donesena odluka da glasanje ipak bude održano kako je ranije bilo planirano.

“Mi bismo bili najzadovoljniji da klauzula bude odbijena, s obzirom na to da se radi o nacrtu u prvom čitanju. Onda bismo se vratili za pregovarački sto i Savjet EU bi morao iznijeti drugačiji prijedlog. Mislimo da bi to bilo bolje rješenje od prijedloga koji je sada na stolu”, ocijenila je Fajonova.

Kako je objasnila, uskoro će biti poznat i konačni tekst dokumenta, a ako klauzula bude usvojena, omogućila bi bržu suspenziju bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana, ukoliko bi i dalje bilo problema sa zloupotrebom instituta azila.

Treba napomenuti da je u pomenutoj odluci, osim klauzule o viznoj liberazliaciji koja se tiče zapadnog Balkana, naveden i princip reciprociteta, koji je bio glavni kamen spoticanja između pojedinih zemalja EU, Evropske komisije, Savjeta EU i Evropskog parlamenta. Princip reciprociteta nalaže da EU uvede vize građanima trećih zemalja koje ne žele ukinuti vize državljanima EU. Više od godinu dana unutar EU nije došlo do konsenzusa kako riješiti ovo pitanje.

Sagovornik iz EU upućen u problematiku vizne liberalizacije zaNezavisne je objasnio da bi klauzula, čak i kada bi bila usvojena, bila teško primjenjiva u praksi: “Kada zemlje članice podnesu zahtjev za uvođenje viza, Komisija će vjerovatno prvo tražiti da se primjene druge mjere, a suspenzija bezviznog režima bi ostala kao zadnja mjera. Tako da bi procedura od podnošenja do usvajanja mogla trajati i do dvije godine“, objasnio nam je dobro upućeni sagovornik.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sta smo to mi BOSANCI bogu sgrijesili pa niko nas nece i ne voli 🙁 ako nam i to ukinu boze sacuvaj svega ce bit od cega da se zivi ..

nek uvedu ….i onako su se bili digli po evropti trazit azile …ma da je takih manjina …sad ce svi da ispastaju …a sto nebi napravili da ako neko iz bih ode gore u neku zemlju trazit azil automatski dobije zabranu ulaza u EU i rijesen problem …isto kad bi neko osto vis eod 3 mjeseca pravilo ??

jos nam i to treba, na ove sve nase muke, da zivimo ko ovce u kotaru, MOZDA I ZALUZUJEMO

ne ..ne zasluzuje to narod u bosni …jer vecina ih je svjestno da nemaju sta ic gore trazit azile kad u bosni nije rat vise… i nemaju nikake sanse da ih dobiju ..valja sad ove iz siruje utrpat…..moje iskustvo je kad sam putovo da vecina tih sto idu trazit azile su bili romi i jedanput su bili neki albanci cini mi se …a kad ih vrate onda pitaju da im ko moze da koju paru …ja nikad nisam dao ni marke …sramote nas i kvare svim drugim sto imamju fameliju gore neku …jos treba da ih nagradim ..

adbanner