Dr. Kadrija Hodžić: BiH prijeti nova recesija

2 min. za čitanje
Prof. Dr Kadrija Hodžić

Hodžić strahuje da će krajnja posljedica krize u BiH biti privredna ukočenost i otvaranje novog talasa stečaja, te produbljivanje problema nezaposlenosti i budžetskog deficita, prenosi sarajevska štampa.

“Čak i da ne dođe do najcrnjih scenarija, prve posljedice po BiH označiće novi rast kamatnih stopa i presušivanje finansijskih tokova, usporavanje potrošnje i produbljivanje problema s budžetskim deficitom”, smatra Hodžić.

On naglašava da se BiH može suočiti i s daljim padom proizvodnje, te ugrožavanjem izvoza.

Hodžić pojašnjava da su to problemi s kojima će se suočiti i druge zemlje u regionu, ali da u BiH to može ostaviti znatno snažnije posljedice zbog manje konkurentnosti domaćih kompanija, već izraženog hroničnog nedostatka novca i problema nelikvidnosti koja, prema procjenama, već premašuje 20 milijardi KM.

Profesor na katedri finansija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Dženan Džonlagić vjeruje da, ipak, neće biti direktnog preslikavanja kriza u EU i Americi na BiH, jer banke koje ovdje djeluju nisu uključene u rizične transakcije na svjetskom tržištu, ali poziva na oprez.

On tvrdi da su štediše u BiH sigurne, te da neće biti rasta mjesečnih rata kredita vezanih za evro, kao što je bio slučaj sa rastom švajcarskog franka.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić ističe da se ozbiljna kriza u EU mora negativno odraziti i na BiH, kojoj je Evropa glavno izvozno tržište.

“Dolaze u pitanje sve mogućnosti dobijanja sredstava vezana za EU, jer bi moglo doći do budžetskih ušteda. To će svakako pogoditi i nas”, ocjenjuje on.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kakve bolan kamate ,luuudi profesori , eno Obamina administracija (raspala se dabogda ) traži da joj se, zbog budžetske krize , odobre ekstra povoljne pozajmice sa najminimalnijim kamatama – neviđenim u dosadašnjem bankarstvu . Kad mogu to Ameri što ne mogu i evropske zemlje .
Štedite ,profesori – političari , odrecite se visokih paušala , to ste i obećavali dok izbore niste dobili .
( Obećanje ludom radovanje ).

Kadrija je kralj covjek, i pametno zbori. Nije nikakv politicar, covjek je profesor i normalno da ce vlada US namjestit sebi kako njima godi i onda udarat tamo gdje joj se niko nece smjet suprostavit tj. po zemljama treceg svijeta.. Slusajte pametne ljude sta zbore za promjenu…

@ doom jel lažeš sebe il pokušavaš nas slagati ?
Dr.Kadrija Hodžić je političar , član SDP -a .Prije tri dana je prezentirao “Strategiju
razvoja općine Travnik iz ugla SDP-a” (molim pogledati stranicu http://www.sdptravnik.ba/novosti-i-deavanja/18-eminentni-ekonomski-analitiar-profdr-kadrija-hodi-prezentirao-qstrategiju-razvoja-opine-travnik-iz-ugla-sdp-aq ).
Suština je u slijedećem : crvendaći su nemoćni da poboljšaju stanje u privredi i državi , a kao opravdanje
za nemoć najavljuju nam nekakve vanjske krize .
Ma sklonite se dosta vas je i po godine .

Mislim da ti što si “Za Harisa” zboriš politički i pokušavaš ozbiljnost i predanost profesiji jednog univerzitetskog profesora staviti na vagu političkih previranja.
Na sreću imao sam priliku upoznati čovjeka kakav je dr. Kadrija Hodžić, uvjeriti se u njegovu stručnost i moralni karakter i mogu sa sigurnošću reći da čovjek govori iz profesionalnih ubjeđenja a ne u ime političkih manipulacija kako ti pokušavaš predstaviti njegovo izlaganje.
Međutim uopšte nije bitno što si ti ovu ozbiljnu poruku shvatio kao politički potez, jasno nam je svima da je politika odavno instalirala crv sumnje u naše mogove kao stalnu komponentu pa tako razvrstavamo sve što se kaže na to iz kojeg tabora šta dolazi.
Kad kaže profesor da je krajnja posljedica recesie koja dolazi privredna ukočenost i otvaranje novog talasa stečaja, samo bi dodao da se privreda već sada nalazi u fazi kad je stižu “grčevi” izazvani konstantnim problemima sa nelikvidnošću.
Ako meni ne vjerujete pitajte bilo kojeg privatnika kako ocjenjuje svoje poslovanje u prvoj polovici 2011.godine. Svaki će vam dati odgovor da je znatno smanjen obim aktivnosti, odnosno svi imaju manje posla nego prošle godine i eto vam najboljeg pokazatelja.

Ne brinem ja, izvuci ce nas njegova partija iz svake recesije… Cuj nije politicar, a lik u Upravnom odboru SDP TV-a (FTV, naravski), preko “partije”. Itekako je on politican, neka vas ne zavara njegov “veseo duh”.

Jedna od parajli firmi u BiH je BH Telecom .Evo kako to brzo radi nova koalicija , objavio je 21.05.11 jedan naš dnevni tabloid :
“Nakon smjene pet članova Kadrija Hodžić novi predsjednik NO BH Telecoma .Dr. Kadrija Hodžić, vanredni profesor na ekonomskim fakultetima u Tuzli i Sarajevu, predavač na nekoliko dodiplomskih i postdiplomskih studija u zemlji i član Upravnog odbora RTVFBiH.
Hodžića je predložio SDP, kojem je u stranačkoj raspodjeli pripala ta funkcija, dok će poziciju generalnog direktora zadržati SDA.
Ej malo mu članstvo u Upravnom odboru FTV ( Bakirov šef – 60 minuta ), sada ide za parama u još bolju firmu .”
I on priča o recesiji i mjerama štednje – glasajte opet za njih .

Ok, izvinjavam se nisam znao da je dotle doguro kadrija, jer mi je davno bio profesor.. A tad sam ga pravo gotivio.. sad bi se dalo istraziti.. Pozz!

Oni bi da vladaju a da se ne uzimaju u koštac sa svakodnevnicom .
Prihvatili ste se vlasti , zauzeli fotelje , sad dajte obećane nam rezultate , il sklonite se što prije , da nam ne prosipate lafinu .

Idji bizi, ti kako seba ti zoves. Nasi nisu ubacivali preko stranke samo su strucne ljude i kad smo mi bili na vlasti (SZBiH) nije bilo recesije al’ je bila degresija! Pa vi opet glasajte za hajneken platformu … a tuzlansko nevalja haaaaaaaa?