Donji tok rijeke Spreče: Utvrđen sadržaj žive u tlu

1 min. za čitanje
 Vlada FBiH je usvojila izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2016. godinu.

U dokumentu je, uz ostalo, nevedeno da je na 24 mikrolokacije utvrđen sadržaj žive u tlu iznad dozvoljene granične vrijednosti. Povećane vrijednosti ovog, po zdravlje ljudi, vrlo opasnog teškog metala, kreću se od 0,922 mg/kg do 3,653 mg/kg po uzorku. Rezultati sadržaja žive u tlu u 2016. godini su veći nego u 2014. i 2015. godini. U većini uzoraka detektiran je povišen sadržaj ukupnih oblika teških metala u tlu i to nikla, čije se vrijednosti kreću od 67,37-1136,80 mg/kg, kao i hroma od 39,60 -329,70 mg/kg. U 2016. godini vrijednosti kadmija su povećane samo na jednoj lokaciji, što nije bio slučaj u istraživanjima iz 2014. i 2015. godine. Ovo se smatra pozitivnim pokazateljem smanjenja zagađenosti tla u donjem toku rijeke Spreče ovim teškim metalom.

Među mjerama prevencije i sanacije koje bi trebalo poduzeti je zabrana ili ograničenje proizvodnje određenih poljoprivrednih proizvoda na kontaminiranom zemljištu, zabrana ispuštanja otpadnih materija, te naplata troškova remedijacije kontaminiranog zemljišta i troškova poljoprivrednim proizvođačima.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Eto, Vlada je “uradila” svoj pos'o. “Lijepo” je upozorila narod . Za ostalo se snalazite.Saće biti po onoj narodnoj :”Sam upo, sam se ubio.”

Još nešto…Džabe vam remedijacija tla, kada je rahmetlizacija insana već poodavno u toku…

Molim nadležne inspekcije,MUP,načelnika općine Lukavac da zabrani saobraćaj za šlepere koji voze ugalj iz PK Šikulja za TE Tuzla a saobraćaju ulicom Tuzlanskog odreda tj.od benziske stanice Energopetrol pa pored osnovne škole Lukavac mjesto te putem iznad igrališta FK Radnički.pa dalje za TE Tuzla.
Svakog dana prođe i do 30-40 puta u oba pravca iako ima željeznica koja redovno saobraća i vozi ugalj gdje jedna kompozicija vozi i do 1000 t i ne zagađuje zrak.Zamislite šlepere koji voze ovom ulicom brzinom većom od propisane,ulice su poslije kiše pune vode,školska djeca su okupana poslije nailaska ovih šlepera,kad nema kiše ima prašina,prolaze pored škole pune djece,prolaze iznad igrališta gdje je bilo klizište…itd.U vremenu zagađenog zraka mislim da bi zabrana dobro došla za građane Lukavca.Ima auto put pa nek voze izvan naselja….Poz.