fbpx

Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

1 min. za čitanje

Na današnji dan prije 24 godine građani BiH opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, koji je održan 1992. godine, 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavi rat.

Ipak, na referndum su izašli birači iz cijele BiH. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ovo je opet laz na stetu srpskog naroda. SRBI NISU GLASALI ZA NEZAVISNOST I ZATO JE BIH PODIJELJENA NA 2 ENTITETA, SRPSKI REPUBLIKU SRPSKU I MUSLIMANSKI NA FEDERACIJU MUSLIMANA I HRVATA. to je istina.

Atomac, svaka ti čast barem neko da svati da ja KAO SRBIN iz BiH nisam glasao za nezavisnu BiH niti i jedan srbin niti a ni danas dan nije nezavisna. Varate samo oricate narodu demagogiju i glupostima tipa domovina nezavisna isl. budalastine. Narodima BiH ce biti bolje kada se podijele i svako pocne da kuci svoju kucu, ovako sve je otimacina i kriminal.

Tacno treba joj pozelit srecu, jer ce joj trebat ako se ovako nastavi

Zdrava i sretna nam bila, Zemljice !