fbpx

Dogovorena staklenička proizvodnju duž parovoda Tuzla – Lukavac

2 min. za čitanje

Inicijalni potpisnici memoranduma su nadležna ministarstva Vlade Tuzlanskog kantona i to Ministarstvo razvoja i poduzetništva, Ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, te Nezavisni biro za razvoj ( NBR ). U narednom periodu, partnerstvima će se priključiti i ostali, nadležni i zainteresovani subjekti koji su bitni za uspješnost ostvarenja ciljeva partnerstava.

“Memorandumima o saradnji i partnerstvu planirano je da se otvori proces rješavanja pitanja  stvaranja bolje poslovne klime ali i korištenja lokalnih potencijala za razvoj proizvodnih programa malih i srednjih preduzeća ovog dijela sjeveroistočne BiH”, kazala je ovom prilikom ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Mirela Đaković.

Potpisanim memorandumima o saradnji stvorene su prepostavke za razvoj partnerstava  usmjerenog prema unaprjeđenju lokalnog ekonomskog razvoja ovog područja.

Partneri su se usaglasili da se potpisivanjem 3 memoranduma o saradnji zajedničkim snagama ključnih aktera Kantona i Federacije BiH, inicira rješavanje pitanja rekultivacije degradiranog zemljišta pri površinskoj eksploataciji uglja i šljakišta, razvoj sistema definisanja i servisiranja potrebnih usluga malim i srednjim preduzećima i stranim investitorima. Također je planirano uspostavljanje i trećeg partnerstva posvećenog razvoju malih i srednjih preduzeća koje bi se zasnovalo na mogućnostima korištenja  pare iz “Termoelektrane” Tuzla. Ova partnerska grupa će se fokusirati na mogućnosti  osnivanja poslovnih zona za stakleničku proivodnju duž parovoda Tuzla-Lukavac, budućeg parovod Tuzla-Živinice i u neposrednoj  blizini “Termoelektrane” Tuzla.

Potpisivanje memoranduma o saradnji je realizovano u okviru projekta “Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini”. Projekat traje 26 mjeseci, a finansira ga Evropska unija u okviru IPA 2011 – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 485.957,83 EUR, od čega Evropska unija finansira 410.634,37 EUR ili 84,5 %. Projekat provodi Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) Gradačac, zajedno sa ko-aplikantima Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije-HRAST Vinkovci (Hrvatska) i saradnicima na Projektu.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments