Deset hiljada posjetitelja pratilo konjičke trke u Gradačcu

5 min. za čitanje
Dodjela pehara

Uz prisustvo oko 10.000 posjetilaca simboličnim presjecanjem trake zajedno sa načelnikom općine Gradačac Fadilom Imširovićem i vlasnikom Suljom Vukovićem, hipodrom je otvorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović:

– Otvaranje ovakvog hipodroma u Bosni i Hercegovini predstavlja korak je koji je vrijedan pažnje. Konjički sport je plemenit i poseban sport, tako da otvaranje objekta prelazi granice općeg značaaj ne samo za Gradačac već i cijelu regiju. Ovo je prvi hipodrom koji ispunjava sve uslove svjetske konjičke asocijacije. Osim toga izgradanja hipodroma predstavlja jednu od najvažnijih investicija, predstavlja ulaganje u sport i turizam i pruža priliku za zapošljavanje kao i tržištu nove sadržaje koji trenutno nisu zastupljeni na našem prostoru. Bit će ovo mjesto da se mladi zabave konjičkim sportom, kao i i mjesto gdje će se okupljati sportisti iz cijelog regiona i Evrope – rekao je prilikom otvaranaja Izetbegović.

Prvi registrovani bosanskohercegovački hipodrom prostire se na površini od 40 hektara zemljišta i uređen je po najvišim evropskim i svjetskim standardima. Vlasnik Suljo Vuković na ceremoniji otvaranja poželio dobrodošlicu svim posjetiteljima :

– Dobrodošli na ostvarenje jednog sna, koji sam sanjao još kao dječak, igrajući se na ovim poljima. Željeli smo tada, ja i moji drugovi, da imamo velike i brze konje, koje smo gledali u filmovima, ali takvu sreću su imala samo djeca u velikim centrima: Beogradu, Zagrebu gdje su i bili veliki hipodromi. Mi u Gradačcu i brojnim gradovima na području bivše Jugoslavije, mogli smo imati samo želju i snove da ćemo jednom imati hipodrom. Želju sam čuvao u sebi sve do nedavno. Moj san se ostvario. Oni koji su danas ovdje, ali i oni koji se još nisu ni rodili, a osvajat će evropske titule, sanjajući pobjede upravo ovdje, na ovim poljima u Ledenicama Donjim, bili su ključni razlog što sam se odlučio investirati u ovaj hipodrom – istakao je u svom obraćanju Vuković.

Nakon zvaničnog otvaranja posjetioci su uživali u trci pasa, engleskih hrtova koji su prvi isprobali pješčanu stazu Hipodroma Vuković. Nakon trke pasa gosti su imali priliku da pogledaju prvu profesionalnu konjičku trku u Bosni Hercegovini nazvanoj Trial Stakes Gradačac BiH, riječ je o pet galopirajućih trka gdje su učestvovali konji iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Trka

U prvoj konjičkoj trci od šest galopera koliko je stratovalo, trijumfovao je Teške u vlasništvu konjičkog kluba Vuković Tim, trener Dragan Đorđević. Pehar je uručila supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pobjednik je prilikom prijema pehara kazao kako je sretan što je Vuković team u prvoj utrci na svom matičnom Hipodromu, osvojio pehar:

-Ovo je zasigurno tek početak sjajne karijere Vukovic team-a. Izgradnja Hipodroma otvorila je velike mogućnosti i šanse, kazao je Đorđević. U drugoj trci prvo mjesto zauzeo je Kentaki u vlasništvu Štale Kumalić.

– Posebno mi je zadovoljstvo što smo učestvovali na ovoj trci, danas, kada se otvara Hipodrom Vuković. Moram priznati da mi je još veće zadovoljstvo što smo pobijedili i na pozitivan način obilježili otvaranje hipodroma, rekao je trener Ismet Kumalić.

U trećoj trci pod sponzorstvom grada Gradačca pobijedio je Lukas u vlasništvu Rene Rihtarić iz Varaždina.

– Iako je konj bio spreman nisam očekivala pobjedu, presretna sam i nemam riječi da opišem svoje zadovoljstvo – rekla je Rihtarić.

Nagradni fond za utrke iznosio je 16.000 KM. Svi posjetitelji dobili su propozicije takmičenja i imali su puni ugođaj provoda na konjičkim trkama, a posljednja riječ tehnike bila je prisutna na kladionici u hipodromu.

Pored konjičke trke, kulturno – zabavni program, tombola i bogat nagradni fond, obilježili su današnju svečanost i zabavili sve goste.

Obzirom da je osnovna strategija razvoja Gradačca turizam, Hipodrom Vuković sigurno će doprinijeti njenoj realizacij kroz svoj sadržaj koji nudi turistima. Za sve one koji žele odmor i rekreaciju u okviru hipodroma radi i Konjički klub Vuković koji će organizovati školu jahanja kao i terapeutsko jahanje za djecu sa posebnim potrebama. Također, u sklopu ovog turističkog kompleksa nalazi se i jezero za rekreativni ribolov, restoran sa bogatom gastronomskom ponudom, bar na otvorenom, zoološki vrt i i park za djecu, a trenutno su u fazi opremanja i apartmani za turiste.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Počelo je!Počeli su gurat naprijed svoje žene.Poslije dolaze na red sestre,tetke,strine,dajdžinice…Jedno sam znao 100%:na hipodromu ćemo gledat i konje iz parlamenta.Raja ne može bez njih.Još kad pokažu onaj svoj prepoznatljivi blagoteleći osmijeh i svoje žene,koje niko pametan nebi jebo ni za 10 piva, misle da je masa u deliriju.A šta masa?Šta masa?”Ja i narod ćemo vikati,vikati…!”

divi mu sesira isto makro neki 🙂

konacno cemo imatiadovoljstvo da gledamo nase politicare na njihovom pravom mjestu, svaka cast gospodinu na otvaranju objekta.