fbpx

Delegacije Vlade održala sastanak sa poslovnim partnerima GIKIL-a

2 min. za čitanje

Iako je strateški partner (GSHL) u dosadašnjem poslovanju GIKIL-a Kantonalnu vladu isključio iz procesa donošenja odluka i upravljanja kompanijom, Vlada TK je pored toga danas održala sastanak sa glavnim poslovnim partnerima GIKIL-a predstavnicima kompanije „Xcoal Germany“ Ingom Elsnerom i „Integrity Coal ltd“ Martinom Halerom.

Gosti su danas izrazili zabrinutost događajima koji se u posljednjim sedmicama dešavaju u i oko GIKIL-a, te poslovnim odlukama koje se donose u GIKIL-u, a koje po riječima Elsnera vode u direktni kolaps i bankrot lukavačkog giganta.

Kako je istaknuo premijer Suljkanović „Vlada je primorana da se nažalost konstantno bavi rješavanjem posljedica loših poslovnih odluka u GIKIL-u, a ne dopušta joj se da učestvuje u upravljačkim i procesima donošenja tih poslovnih odluka. Nama je, kao Vladi, stalo da GIKIL radi i to smo do sada više puta isticali, ali da radi u skladu sa zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, te kao društveno odgovoran privredni subjekt. Sve svoje kapacitete smo stavili na raspolaganje da pomognemo GIKIL-u, ali se problemi ne mogu rješavati dok GIKIL ne promijeni svoju poslovnu politiku. U ovom momentu prioritet je rješavanje ekoloških problema i otklanjanje evidentiranih nedostataka, jer je to uslov za uopšte nastavak rada ovog privrednog subjekta“.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, te direktor Koksno – hemijskog Kombinata Lukavac (KHK) Zuhdija Hasandodžić.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

MI zivimo ovde u Lukavcu a nikakve vlade TK ni FEDRALNE i MI samo zelimo da seCERNOBIL zatvori

Cernobil ti je u glavi

Hahahaha koja farsa vlada koja je garant gikilu i koja će plaćati njihove dugove ništa se ne pita?da umreš od smijeha,a šta će biti kada se sve raspadne?Indijac ode ,radnici na ulicu a vlada vraćaju dugove.

Ovo je još jedan od šupljaka od strane PDA i Edina Delića da narodu Lukavca prodaju maglu.Nek ove šupke vodi u Banoviće kad su ekološki prihvatljivi.

Podrska Gikilu, fabrike moraju raditii niko normalan nece dozvoliti zatvaranje.