Danas otvaranje najvećeg trga u BiH

0 699

trgU Tuzli će večeras biti upriličeno otvaranje Trga slobode. Svečana ceremonija otvaranja počet će u 20.30 sati. Trg slobode koji će večeras biti svečano otvoren najveći je trg u BiH. Realizacija ovog projekta važan je korak u historiji Tuzle.

Početkom avgusta prošle godine Općina Tuzla otpočela je sa realizacijom projekta uređenja najstarijeg trga u gradu i šetališnog prostora površine oko 6000 kvadratnih metara, za što je izdvojeno preko dva i po miliona maraka. Dominantno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode neće biti jedini simboli srednjovjekovne Bosne. Naime, na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, a gdje je donedavno bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.

Predviđeno je da se na trgu u narednom periodu izgradi gradska kuća na temeljima objekta stare zgrade općinske administracije, kao i gradnja visokoškolske ustanove ili naučno-tehnološkog parka. U okviru svečanog programa koji će biti upruličen večeras sa početom u 20.30 nastupiti će mladi tuzlanski glumci, grupa So, Dado Topić, kao i plesačice iz plesne grupe Flamenko.

Za sve koji neće biti u prilici prisustvovati svečanom otvaranju Trga slobode napomena da će Radio-televizija Tuzlanskog kantona raditi direktan prijenos otvaranja trga.

(Fena/SodaLIVE)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x