“Da li je dozvoljeno učiti dovu i klanjati namaz, da dragi Allah odvede BiH do Brazila?!”

12. Septembra 2013.
1 min. za čitanje

1003238_421434511294430_2082317050_nEvo šta je prof. dr. Enes Ljevaković odgovorio radoznalom čitatelju i navijaču.

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Već duže vrijeme, uoči važnih sportskih utakmica na kojima nastupa reprezentacija BiH, uobičavam, poslije namaza, proučiti dovu za njihov uspjeh, a kad se radi o važnijim utakmicama, i klanjati namaz za želju uz molbu da dragi Allah bude u pomoći našim predstavnicima.

U razgovoru sa starijim ljudima, vjernicima, načuo sam kako je činiti takvo nešto, u najkraćem, banaliziranje dove Uzvišenom Stvoritelju, te se kao takvo može smatrati grijehom.

Kako ne bih želio činiti bilo šta što će, umjesto da pomogne, odmoći mojoj domovini i ljudima koji je predstavljaju, molio bih Vas da mi odgovorite.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Svaka pobjeda naše reprezentacije raduje istinske domoljube, a među njima su i vjernici, pa ne vidimo u čemu je problem da se u dovi zamoli Allah dž.š. da pomogne da se ostvari ono što će obveseliti vjernike i domoljube. Ljubav prema rodnoj grudi i domovini je prirodna pojava, ona je neophodan uvjet njene odbrane, a njena odbrana je i vjerska dužnost, pa tako i sve što snaži taj osjećaj. Nema dokaza da je to grijeh.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Samo ucite i jos ucite pa da BiH ode i bude svjeski prvak ako bogda amin

jel ovo safet ili teletovic 😀