Video Snimak šokirao javnost: Brutalno pretučen muškarac

2 min. za čitanje

Društvenim mrežama kruži snimak fizičkog napada u Sarajevu, na kojem se vidi kako grupa muškaraca presreće te pesnicama i nogama brutalno udara jednu osobu.Snimak je prvi podijelio vijećnik u Općinskom vijeću Centar Denis Challenger.

“Dobio sam video od sugrađana, koji mi prenose da se slične tuče, prijetnje i nasilničko ponašanje odvijaju svakodnevno u ulici Omera Stupca, MZ Crni vrh-Gorica, a najviše zbog neuslovnog objekta i neadekvatne organizacije Zavoda za bolesti ovisnosti KS, odnosno Odsjeka za provođenje supstitucione terapije”, napisao je Challenger.

Prema podacima, više od 400 ovisnika iz cijelog Kantona Sarajevo svakodnevno dolazi u centar radi metadonske terapije, dodao je on.

“Građani se godinama bore da se centar izmjesti iz spomenute ulice, jer više ne mogu trpjeti, osjećaju se ugroženo te svakodnevno svjedoče situacijama zbog kojih strahuju za vlastiti ili život svojih najmilijih. Bitno je spomenuti da imamo osnovne škole u neposrednoj blizini”, napisao je vijećnik.

Dodao je da nije cilj stigmatizacija osoba koje imaju potrebu za uslugama u centru, ili uposlenika, već apsolutno pravo da građani žive i stanuju u normalnim okolnostima, kako dolikuje jednom gradu.

“Pokrenuto je više javnih rasprava, peticija, inicijativa i prijedloga, međutim, bezuspješno. Ovim putem pozivam Ministarstvo zdravstva KS i Vladu KS da u saradnji sa zavodom i Domom zdravlja hitno pronađu alternativu, jer građani više ne mogu čekati”, napisao je Challenger.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments